Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 2 feb 2024

Växthus till våren? Så väljer du rätt!

Vintern är den bästa tiden för att planera vårens uteprojekt, och många har nu siktet inställt på ett nytt växthus. Vi ber Mattias Ejdelind på Växthusbolaget bjussa på köpråd kring material, storlekar, modeller, priser, färger, glaskvaliteter och garantier.

Mattias på Växthusbolaget börjar med valet mellan växthus med murad nederdel, eller ett som är helglasat ner till mark.

  -Utgå alltid från det främsta syftet med växthuset. En murad sockel har fördelar om huset främst ska vara en plats för att trivas och hänga i. Muren lagrar en del solvärme som ger en jämnare temperatur när solen går ner. Växthus på mur ger dessutom ett mer exklusivt och robust intryck. Men murning kräver mer byggkunskap och anläggningsarbete, jämfört med ett växthus med helglasade väggar som ju de flesta normalhändiga kan montera. Helglasat är särskilt bra om det primära syftet är odling, eftersom glaset släpper in mycket ljus till plantorna på marknivå. Utan murning så är det också lättare att flytta växthuset om man ska förändra trädgården någon gång.

Sluttande väggar

Om man prioriterar odling, eller har en blåsig tomt så kan sluttande glasväggar vara det rätta. Mattias visar Växthusbolagets unika S-serie som blivit mycket populär:

  – Med de sluttande väggarna får man maximal odlingsyta nedtill, och en smalare överdel som inverkar minimalt på vyn över tomten. De sluttande väggarna gör också att vindarnas tryck på S-modellernas glasväggar minskar.

För mindre tomter föreslår han modellerna Piccolo och Miccolo som har raka väggar.

  – Unikt för våra små växthus är att de har full stå- och odlingshöjd. Det gör att odlingsytan blir optimerad.

Mattias lyfter fram fördelen med att välja europeiskt före asiatiskt:

  -Väljer du våra växthus som tillverkas i Frankrike och Belgien, så väljer du även mindre miljöbelastande frakter vilket är skönt. Och med ett europeiskt växthus får du större och snabbare tillgång till extra tillbehör. Till exempel hyllor, kroksystem, bevattning, ventilationsfönster, dörrar, odlingsbord, skuggande gardiner, dekorationer och annat.

Hållbarhet

Två faktorer som skiljer stort mellan lågprisklassen och premiumklassen, är glaset och stommen. De billigare har oftast ett tunnare och känsligare glas, samt klenare konstruktion än de mer kvalitativa.

  -Ja, instämmer Mattias. Alla våra modeller har självbärande och stabilare konstruktion och allt glas är kraftigt säkerhetsglas. Det är tåligare, men om man ändå lyckas ha sönder glaset så blir inte glasbitarna vassa. Och det är tryggt för alla i trädgården, inte minst för barn och husdjur.

Titta också på var du köper växthuset. Många varuhus ger dig nämligen bara ett års garanti, men du har säkert längre visioner.

  – Hos en riktig representant för ett premiummärke kan du få mycket längre fabriksgarantier. Våra kunder får minst tolv års garanti på växthusen. Och du har friheten att själv välja färg på växthusets alla lackerade delar, avslutar Mattias på Växthusbolaget.

Text: Tom Swales

Annons