Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Textil 12 dec 2021

Vävda trådar bildar nya färger i dukarna

Titta närmare på dina vävda gardiner, bordstabletter och möbeltyger så upptäcker du att många av färgerna egentligen består flera olikfärgade trådar. Tillsammans bildar de färgen som vi upplever på avstånd. Men i väv finns ännu fler svårberäknade faktorer som avgör kulören. Villanytt frågar anrika Klässbols Linneväveri hur de kan få fram de rätta nyanserna i väven.

Inte ens med över hundra års erfarenhet är det möjligt att exakt förutse vilken färg som kommer att uppfattas på avstånd. Det är först när varptrådar, inslagstrådar och övriga trådar med olika färger vävts samman, och när den valda bindningstekniken framhäver vissa trådfärger, som den sammanlagda färgen kan betraktas.

-Ja, och för att mer kontrollerat kunna återskapa, välja ut eller förnya färgerna på de hemtextilier som folk möter i butikshyllorna, så har vi skapat ett färgbibliotek, förklarar designern Lena Bergström, som har lett projektet.

Biblioteket består av ett enormt, och kontinuerligt växande, antal vävprover där mängder av färgexempel vävts fram. Genom att då leta upp en viss färg i arkivet, kan man utläsa hur många trådar, dess respektive färger och vilka inställningar för bindningen, som tillsammans bildar den exakta färgen.

Mer samtida färger för textilälskare

För inredningsintresserade innebär det bland annat att väveriets designers mer pricksäkert kan färgsätta bordlöpare, kökshanddukar eller badlakan i de kulörer som efterfrågas i varje tid och stiltrend.

-Visst, instämmer Lena. Så nu kan vi enklare erbjuda våra populära mönster i nya, fräscha och samtida färgkombinationer. Designers kan nu också plocka upp färger som vi tidigare har använt, eller upptäcka nya kulörer och utgå från dem i skapandet av nya hemtextilier.

Flera av de klassiska mönstren som finns i svenska hushåll har redan getts ut i uppdaterade färgversioner. Bland annat Schackrutan, Citron, Stavnäsrutan och Fiskmåsen. Bland de nya mönster som inspirerats av bibliotekets nya möjligheter är exempelvis Demi och Trecolore.

Rätt färg vid senare komplettering

Villanytt gissar att färgformlerna dessutom kommer att bidra till exaktare färgmatchning när konsumenter och företag i framtiden ska komplettera med nya textilier, till sina befintliga designserier.

Text: Tom Swales

Annons