Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Golv/Mattor | Inredning 3 mar 2017

Vatten får väck fläcken på mattan

De gamla husmorstipsen med salt eller mjöl funkar sällan riktigt bra på fläckar. Att suga upp vätskan med en torr trasa och sedan badda försiktigt med vatten och lite såpa eller galltvål är den bästa första hjälpen. Och när mattan ska tvättas, undvik kemikalier!

Smuts och slitage solkar färgerna

De goda råden kommer från Bioma i Göteborg som har 30 års erfarenhet av professionell mattvätt och fläckborttagning. Man tvättar de flesta typer av mattor och har breda kunskaper om olika material, texturer och knyttekniker.

– Vi använder enbart vatten och 100 procent biologiska tvättmedel och det är vi ensamma om i Västsverige, säger Thorbjörn Larsson på Bioma.

Biomas specialitet är äkta och orientaliska mattor. De är färgade med naturliga växtfärger och ullen innehåller en viss mängd naturligt fett. Smuts, sol, luft och dammsugning och det dagliga slitaget av skor, fötter och tassar gör att det naturliga fettet torkar ut och färgerna bleknar.

Naturliga material mår bäst av naturliga tvättmedel

Alla äkta mattor och orientmattor mår bäst av att tvättas med vatten och biologiska tvättmedel. Det lyfter fram färgerna och mattan håller längre. De rester som blir kvar när man använder kemikalier kan i värsta fall skada mattan och då går färgerna inte längre att återställa.

Vanliga fläckar är urin från småbarn och husdjur och där är även själva lukten ett problem. Men man bör inte använda kemikalier ens på illaluktande urinfläckar. För att få mattan riktigt ren är det vatten och ekologiska tvättmedel som gäller.

– Kemikalier kamouflerar bara urinlukten och risken är att fläcken istället bränns fast i mattan, säger Thorbjörn.

Skulle olyckan vara framme inför kvällens middagsbjudning kan det vara skönt att veta att hjälpen är nära. Vid svårbortagna fläckar rycker teamet på Bioma ut akut.

Annons