Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Kök 4 mar 2020

Vassa knivar gör jobbet

Kniven är mänsklighetens äldsta och mest använda redskap. Allt fler intresserar sig för bladens stållegering, skaftens träslag, slipvinklar, knivtypers funktion, balans och estetiska design. Men Thomas Wigen, på webshopen vassaknivar.se, förklarar att man inte behöver vara nörd för att uppskatta ett utmärkt redskap, och förstå nyttan med att underhålla det.

 

Bakom sajten vassaknivar.se finns deras fysiska lagerbutik i Åskloster, norr om Varberg. Där träffar vi knivexperten Thomas Wigen:

–En del kunder har ett nästan kärleksfullt knivintresse, medan andra har ett mer praktiskt tänkande. Samtliga våra knivar är av professionell kvalitet, men uppskattas lika mycket i privata familjekök.

Alla vet hur irriterande det är med slöa knivar. I stället för snygga snitt och fina filéer får man trasiga och hoptryckta råvaror, som en följd av långvarigt sågande med hela kroppstyngden.

–Satsa på några få utvalda kvalitetsknivar som passar dina behov, i stället för att köpa ett billigt set med jättemånga knivar. Alla knivar tappar skärpan efter viss tids användning, så att bryna och slipa är ett naturligt underhåll. Billiga knivblad av mjukt stål kräver oftare slipning, medan bra knivar med hårdare stål håller skärpan längre. Tar du hand om en bra kniv så håller den livet ut och kan ofta gå i arv, berättar Thomas.

Populära presenter

Utbudet hos Vassa Knivar är enormt, från stora köttyxor till nätta småknivar för att bena ur fiskar. För sanna entusiaster finns många designstilar, exklusiva stållegeringar, rätt knivslipar och brynen för rätt knivblad. På frågan om vilken som är den bästa kniven, svarar Thomas:

–Det beror på vilka egenskaper man önskar. Bästa skärpan, eller en kniv till allt och som tål lite stryk? Lite som sportbil eller terrängbil. En brödsåg och en filékniv kan ju inte ersätta varandra. Japanska knivstål är oftast hårdast och kan slipas till de vassaste eggarna, men sådana är oftast för sköra för att skära ben eller frusna råvaror. Europeiska knivstål ger en hållbarare egg som passar mer för grovarbete. Vi bjuder gärna på goda råd så kunden får rätt produkt.

Att ge bort kvalitativa knivar som present blir allt vanligare, och går helt i linje med det moderna hållbarhetstänket. Förutom köksknivar kan jaktknivar, fiskknivar, multiverktyg och friluftsknivar bli mycket personliga gåvor som knyter an till mottagarens intressen.

Hemsida: www.vassaknivar.se

Text & foto: Tom Swales

 

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa nytt spabad.

Detta gäller för attefallshus.

Annons