Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning 11 nov 2021

Värt att vårda husets stil

Det finns både ekonomiska, miljömässiga och trivselhöjande värden i att bevara husets gamla stil. Oavsett om det bara är ett gångjärn som ska bytas, eller en stor del av villan som ska renoveras, så bör varje ny del passa husets ålder och karaktär. Men de matchande delarna hittas inte i på byggvaruhusen, utan hos handlarna för byggnadsvård. Villanytt ber Björn Andersson på Nacka Byggnadsvård, där vi möter ett enormt sortiment, berätta om möjligheterna att ersätta originalen.

Utbudet är imponerande och består ibland av enstaka och udda exemplar. Det gör att pryljagande husägare inte kan räkna med att se en bråkdel av urvalet på webbshopen.

–Man kan mejla en bild av den trasiga delen, eller på de kvarvarande delarna som ska kompletteras. Har man inte den efterlängtade delen, så kan man mejla mått, beskrivning och bild på platsen där den ska sitta. Då förstår vi vad som passar. Vi har ju kännedom om de flesta delar som kan förekomma, förklarar Björn.

Nytillverkade delar i dåtida stil blir ofta räddningen i många husrenoveringar, så det är också en viktig del i sortimentet. Det är faktiskt inte helt uppenbart vad som är nytt eller gammalt bland de eleganta beslagen, fasadlyktorna och gjutjärnsdelarna till vedspisar.

Även sent nittonhundratal

Antika delar och vintagedetaljer efterfrågas inte bara för stilbevarandet av urgamla hus. Björn berättar:

–Nej, även funkisvillor från sjuttiotalet, och andra tidstypiska byggnader från senare nittonhundratalet, ska ju bevaras. Originalstilen vinner i längden, och höjer både marknadsvärdet och känslan. Även många som har moderna hus efterfrågar ibland gamla delar, att besjäla och smycka hemmet med. En sådan här vacker gammal dörr eller gjutjärnsurna, kan ge skön karaktär likt ett konstverk, i ett nutida hus.

Det finns fall där en tillbyggnad i annan stil kan motiveras, men se då till att skillnaden är extremt tydlig och hålls isär. Exempelvis ett nytt inglasat uterum, till ett stilfullt 1800-talshus. Det bör däremot inte lysa gråblänkande aluminiumprofiler runt fönstren på ett 1700-talshus.

–Man ska ju inte bygga bort själen i originalbyggnaden, understryker Björn.

Nycklar, lås och radiatorer

Villanytt noterar att man till och med kan hitta de gamla glasknopparna till sjuttiotalsköket. Och den som förlorat nyckeln till vitrinskåpets lås hittar den säkerligen här bland de övriga tiotusen nycklarna. Gamla tiders stora värmeradiatorer av gjutjärn är inte bara vackra i tidstypiska hus. De är faktiskt energieffektiva, och lagrar dessutom värmen längre under tillfälliga strömavbrott.

–Att många besöker våra butiker i Nacka och Överjärva beror kanske på att vi har ordning på allt. Då blir det enklare att avgöra om det man söker finns i lager.

Text: Tom Swales

Annons