Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 8 apr 2024

Vårstäda trädäcket med effektiv rengöringsmaskin

Det är dags att flytta ut vardagslivet på altanen. Det är också dags att göra trädäcket fritt från alger och mossa som vuxit under vintern. Vilken är den bästa metoden? Villanytt konsulterade Jovan Srpcanski på Bona, en expertis inom golvvård. Han ger rådet att använda en rengöringsmaskin för snabbt och effektivt resultat.

Gränserna har suddats ut mellan inne och ute och det blir allt vanligare att man ser större, möblerade trädäck och gärna också ett läckert utekök som pricken över i:et.

– Därför värdesätter många att göra det snyggt och rent på sin uteplats, redan nu vid påsk. Efter vintern samlas det mycket smuts, alger och mossa och det vill man såklart ha bort för att få in den sköna helhetskänslan på trädäcket, säger Jovan Srpcanski på Bona.

Rengör trädäcket på djupet

Många vet inte om att det finns hjälpmedel och struntar i att ta hand om sitt trädäck, berättar Jovan. Poängen med att använda en maskin istället för en vanlig skurborste är att den inte bara är effektiv, den ger också ett mycket bra slutresultat.

– Här menar jag att vår rengöringsmaskin Bona PowerScrubber är en skonsam metod och rengör effektivt och på djupet, samtidigt som den också är enkel att använda. För så roligt är det inte att handskrubba stora trädäck uppåt femtio, hundra kvadratmeter. Häll inte rengöringsmedel på hela trädäcket, utan ta cirka tio kvadratmeter i taget och gör det i omgångar. Efter djuprengöringen, spola av med vattenslang.

Rengöringsmaskin är också mer skonsam än en högtryckstvätt som kan få träfibrerna att resa sig.

– Det händer inte här. Borstarna sitter både fram och bak, roterar mot varandra och lyfter upp smutsen. Det krävs ingen stor insats utan vem som helst kan göra det, säger Jovan.

Underhåll med linoljesåpa

När trädäcket är rengjort och torrt är det bra att lägga på en linoljesåpa. Detta gör man för att återfetta träet så det håller längre. Såpan ger också en len yta att gå på och ett ljust fräscht utseende. Man kan med fördel lägga på ett extra lager under tidig höst, så trädäcket får extra skydd under vintern. Vill man få fram ett mörkare, något gulare utseende så kan man använda sig av en olja för trädäck, berättar Jovan.

– Vad du använder är en smaksak, men det är som allt annat, tar du hand om ditt trädäck på ett bra sätt, håller det längre. På ett torrt trädäck uppstår det gärna flisor och sprickor, vilket inte är så behagligt att gå på.

Jovan berättar också att en av fördelarna med att använda sig av en Bona PowerScrubber är att den går att hyra. Vilka som hyr ut kan man få information om på sajten Bona.com.

– Man får vara ute i god tid bara, nu under våren och fram till juni är det högsäsong. Alla vill såklart ha sina altaner fina och fräscha inför utesäsongen, avslutar Jovan.

Text: Eva Rydinger

Annons