Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Värme/Kyla 20 jun 2024

Värmepumpsexperten: så svalkar du dig inomhus i sommar

Värmepumpen fungerar under hela året med svalka på sommaren och värme på vintern. Men det är många som glömmer att använda luftkonditioneringen, vilket är synd. Anna Sjöström på Mitsubishi Electric vill gärna slå hål på myten om att det är dyrt.

Är du lycklig ägare av en luftvärmepump? Om svaret är ja, behöver du troligen inte välja mellan värme och kyla. De flesta luftvärmepumpar har nämligen även luftkonditionering.

– De flesta skaffar en värmepump för att få värme och spara energi. Men det många glömmer bort är att den fungerar som luftkonditionering också. Bara med en enkel knapptryckning, jobbar värmepumpen åt andra hållet i stället, säger Anna Sjöström.

Kostar inte mer än ett par glassar

Ett vanligt missförstånd är att luftkonditionering drar mycket energi och är dyr att hålla i gång. Därför drar sig många för att sätta igång luftkonditioneringen, helt i onödan, berättar Anna. Men den energikostnaden grundar sig på temperaturskillnaden mellan inne och ute. På vintern det betyda en temperaturskillnad på 40 grader.

– På sommaren kanske det däremot är 25 grader ute och då blir det bara en temperaturskillnad på 5 grader om det du vill hålla 20 grader inomhus. Detta kräver alltså ingen stor insats av en modern värmepump och därför behöver det inte kosta mer än ett par magnumglassar under sommaren! säger Anna.

Håll värmen borta

För att nå bästa effekt med luftvärmepumpen kan det ändå vara bra att ha några saker med sig när luftkonditioneringen används.

– Ha inte dörrar och fönster öppna när luftkonditionering är i gång. Håll kylan inne och stäng inte på och av enheten. Då får den jobba järnet och då blir dyrare. Försök hålla konstant temperatur på enheten så får du ett behagligt inomhusklimat dygnet runt, tipsar Anna.

Bedövande tystnad

En annan fördel med att använda värmepumpen som luftkonditioneringen är den låga ljudnivån. Moderna värmepumpar väsnas inte som de gjorde förr, och låter inte mer än ett kylskåp idag. Däremot, att sätta in en fläkt för både för oväsen och är mindre effektiv då den egentligen bara vevar runt luften utan att egentligen kyla den.

– Med dagens effektiva luftvärmepumpar med luftkonditionering finns det egentligen ingen anledning att inte använda luftkonditioneringsfunktionen. Vi hoppas på en varm sommar men se till att unna dig en sval sommar inomhus, avslutar Anna.

Text: Eva Rydinger

Annons