Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Livsstil 9 aug 2023

Världens största öppna brott av svart diabas

Utanför Lönsboda, Skåne, ligger Hägghult med diabasstenbrottet med anor från 1800-talet. Föreningen Svarta Bergen bjuder in till guidade visningar, arbetslivsmuseum, servering och en tur med flotte på vattnet som fyllt hela brottet. Ett perfekt utflyktsmål för familjer, skolklasser med mera, säger Joakim Arvidsson som är ordförande.

Det sägs vara världens största öppna dagbrott för svart diabas. Den imponerande längden är 900 meter, bredden är 50 meter och maxdjupet är 95 meter. Kvalitén på stenen sägs vara världens främsta, vilket gjort den populär för gravstenar, smycken, konstföremål, möbler, mätinstrument och annat. Joakim beskriver det spännande materialet:

– Diabas är en mörk magmatisk bergart, som bildas i sprickor i äldre berg. Materialet är hårt, styvt och motståndskraftigt mot kemikalier, yttre nötning och korrosion.  Det är varken magnetiskt eller strömledande.

 Än idag bryts diabas i Hägghult

När stenbrottet var aktivt i slutet på 1800-talet fick arbetarna klättra på stegar ner i det djupa schaktet. Då fanns inte tekniken, kranarna och maskinerna som man idag bryter diabasen med, bara 200 meter bort. Joakim berättar:

Här i brottets museum ser du hur arbetslivet var. Under våra guidade visningar får man ännu mer spännande kunskap och historier. Men det går också fint att vandra omkring på egen hand. Brottet är vattenfyllt och många tycker om att hyra flotten en stund och åka på det djupa, svarta vattnet.

Det gamla kranhuset är öppet och däruppifrån får besökarna en hisnande vy, ner och ut över brottet. I området möter man också nutida konstnärers utställda arbeten med diabasen.

Mat, dryck och konsert

Platsens fascination gör att besöket ofta blir långt, men trevlig lunch och fika hittar man i Hägghult. Hit kommer besökarna också för naturen, där man gärna hyr stugorna, badar och fiskar från stranden eller hyrbåtarna.

Aktiviteterna runt stenbrottet drar också många besökare. Exempelvis, den tjugonde augusti har vi konsert med Charlotte Perelli, och vårt råd är att boka biljett tidigt.

På Stendagen, den andra lördagen i september, öppnas smedjan och besökarna kan se hur olika redskap skapas. Och den som själv önskar ett smycke, konstverk eller en möbel av svart diabas bör inte missa ett besök hos Kullaro Form & Inredning.

Mer information hittar man på Svarta Bergens hemsida.

Text: Sabine von Borgstede, Tom Swales

Annons