Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning 12 apr 2024

Vårkänsla och utedrömmar i keramiska former

Visst drömmer vi om ljusare kvällar och en vardag som flyttar ut på altanen? Med klinker på terrassen får du vårkänsla i kvadrat och ett beständigt golv. Rickard Wessberg, är marknadsansvarig på Höganäs Kakel och med passion för kakel- och klinkerdrömmar ger han tips på vägen.

Den där uteplatsen, är det inte dags att ge den lite kärlek? Varför inte hämta inspiration från Sydeuropa där du ofta ser klinker på uteterrassen eller i uterummet.

– Våga börja, våga skapa din dröm, hitta hantverkare. Det är underbart att gå barfota på ett solvarmt klinkergolv och känna kvaliteten genom fotsulan. Den svenska inställningen är att vi är lite försiktiga. Men det räcker att du gillar det. Det är ditt hem, ditt projekt. Det är du som ska bo! säger Rickard Wessberg och fortsätter:

– Att lägga klinker av granitkeramik på en balkong eller ett uterum kan du göra utan att vara rädd för att klinkern ska spricka. Granitkeramiken är frostbeständig och tål också golvvärme. Klinker är dessutom hållbart och lätt att hålla rent.

Piedestal för att få upp klinkern från marken

Om ytan är ojämn finns det knep för att ändå få till en slät yta med klinkerplattor. Knepet är ett flexibelt piedestalsystem där varje hörn på plattan läggs på ett stöd eller en så kallad piedestal. Stödet kan justeras i höjdled och därmed blir ytan jämn.

– Med denna innovativa metod behöver du inte foga, och med en liten spalt emellan kan också vattnet rinna igenom. Det bästa är kanske att systemet inte kräver något underarbete eller någon förberedelse för att sätta igång. Det minskar såklart stress och krångel.

Färger som trendar

Det är fortfarande stora plattor som är mycket populära. Både ute och inne, berättar Rickard. Tonerna är ofta jordiga, beige eller mink. Men också skarpa färger som poppar, i stora färgsjok. Spanskt och portugisiskt kakel, med skimrande färger i tegelstensformat är också populärt.

– Stora plattor är fantastisk för utomhusbruk också, och inte så farligt dyrt. Det ger en lyxig känsla och en fin inredningstouch. Plattorna tål hur mycket som helst för hela familjen.

Slutligen, vilket är ditt säkraste tips?

– Känn och kläm på plattan. Du känner snabbt om det är liv i plattan eller om den är av sämre kvalitet. Beställ hem en provplatta, hur faller ljuset, hur uppför sig den i ditt hem där den slutligen ska ligga?

Annons