Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Snickare 24 maj 2021

Varje millimeter av finsnickeri rymmer timmar av arbete

En finsnickare skapar genuint hantverk genom gedigen kunskap, mångårig erfarenhet och otaliga timmars arbete för att nå perfektion. Finsnickaren Karl-Arne Eliasson, Marbogårdens snickeri, lägger ner sin själ för att kunden ska få det bästa.

Skillnaden i arbetssätt för en finsnickare jämfört med en ”vanlig” snickare är milsvid. En snickare anlitar du sannolikt när ditt hus ska byggas om, byggas till eller renoveras. Finsnickaren arbetar istället mer med estetik och design och då oftast med inriktning mot specialbeställd inredning och möbler. Finsnickeri är ett hantverksyrke med helt andra krav än vid serietillverkning.
– Som finsnickare lägger jag oändligt många timmar i varje millimeter av det arbete jag gör. Det måste helt enkelt bli perfekt, säger Karl-Arne och tillägger att tålamod är ett måste.

Det lilla extra

Karl-Arne möter i sin verksamhet människor som vet precis vad de vill ha men också de som är rådvilla.
– Inte sällan har kunden tagit med en bild av en möbel, ett fönster eller en dörr de vill ha. Som finsnickare hjälper jag dem då att ta fram en skiss, sedan gör jag vad kunden vill ha, och bygger nytt från grunden.

Rätt material är A och O menar Karl-Arne som också vägleder sina kunder i materialval utifrån produkt och ändamål.
– Jag erbjuder alltid det lilla extra i min profession oavsett det är idéer, skisser, rådgivning, tillverkning eller kvalitet.

Gammalt blir som nytt

Det ligger i tiden att vårda, bevara och renovera gamla ting. Något också Karl-Arne upplever.
– Jag ser en ökad efterfrågan på att renovera gamla och skadade möbler, men också fönster och dörrar. På gamla vackra fönster kan till exempel bågarna behöva bytas då de varit utsatta för väder och vind, dessa går oftast att rädda. Om inte, gör jag en exakt kopia. Huvuddelen av mitt arbete ägnar jag åt fönster, dörrar och entréer men lägger också mycket tid och omsorg på att renovera möbler på ett för möbeln tidstypiskt sätt vilket kräver kunskaper i gamla hantverkstekniker.

Vad är ett genuint hantverk för dig?

– Ett genuint hantverk står för omtanke och kvalitet. Jag lägger en hel del tid på varje detalj, det ska synas att arbetet är utfört genuint och med kvalitet hela vägen.

Är du nyfiken på vad en finsnickare kan göra för dig eller vill du ha inspiration så kika gärna på Marbogårdens snickeris instagram: @marbogardenssnickeri.

Text: Jessica Roos Rahmquist

Annons