Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Tak 2 maj 2022

Vårda villans värde med regelbunden rengöring

Rengöring av fasad, tak och hängrännor kan få materialen att hålla mer än dubbelt så länge. En regelbunden tvättning och översyn av utsidan gör att man skjuter fram behovet av kostsamma yttre renoveringar. Villanytt ber Daniel Fredriksson på Tak- & Fasadtvätt i Herrljunga, om goda råd för exteriör rengöring.

På fasader och tak växer och frodas alger, lav och andra organismer. De inte bara lever, utan förstör även våra hus och måste därför regelbundet tas bort. Trots att en villa har betydligt större värde och betydelse än en bil, så tvättas bilen oftare medan vissa hus aldrig tvättas. Daniel förtydligar:

-Ja, om du äger en bil så vårdar du troligen både in- och utsidan. Du dammsuger och rekonditionerar den invändigt, och tvättar den utvändigt. Men, ett hus rengörs vanligen bara inomhus.

Påväxt och beläggning förstör materialen

Genom att tvätta tak och fasad förlänger du dess livslängd. Av gammal hävd tänker vi att när takpannorna är beväxta och taket ser förfärligt ut är det dags att byta tak.
– Det är helt fel. Genom att ta hand om ditt tak kan du förlänga livslängden väldigt många år. Att rengöra sitt tak och behandla det så att organismer inte kan växa där bör göras vart femte år.

Han förklarar att den regelbundenheten gäller även fasaden.
– Undvik också att ha saker och prydnader hängande på din fasad. Och låt inte buskar och träd växa tätt intill huset, eftersom de är fuktgivande.

Hängrännor viktigare än många anar

Hängrännorna, eller åtminstone rensningen av dem, tycks ha fallit i glömska för dagens generation enligt Daniel.
– Om du aldrig rensar dina hängrännor rinner inte vattnet undan som det ska, utan blir stående i rännorna. När då solen skiner förångas vattnet och fukten hamnar på husets fasad som blir konstant fuktigt. Och det leder ofta till påväxt.

Takbehandling är lämpligt att utföra på våren när det är plusgrader hela dygnet.

–Ja, instämmer Daniel. Växten vilar ju under vintern, men vi vill att den ska vara vaken och reagera på vår behandling. Det handlar om att göra miljön otrevlig att leva på för organismen.

Inför målning ska man tvätta med särskilda medel och metoder, men annars gäller en underhållstvätt för att hålla påväxten borta.

– Ett smutsigt hus är ganska säkert under nedbrytning, så se till att få rengöring och skyddsbehandling utförd.

Text: Tom Swales

Annons