Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Tak 13 nov 2023

Vänta inte med att vårda ditt tak

Ett tak fritt från mossa, alger och lavar är inte bara ett snyggt tak utan ett tak som håller längre. Tänk på att rengöra ditt tak innan påväxten skadar pannorna, och tänk på att välja en skonsam metod.

Ett tätt tak i gott skick tillhör det absolut viktigaste för ett friskt hus och ett tryggt och säkert hem. Samtidigt innebär en takrenovering en av det största reparationskostnader du som villaägare kan tvingas till om det skulle behövas.

Rengöring förlänger livet

Då är regelbunden rengöring en förhållandevis billig livförsäkring och livsförlängning för ditt tak.

– De flesta villatak idag har takpannor av betong eller tegel. För båda är det största hotet påväxt av lavar, alger och mossor, vars rötter äter sig in i pannorna. Med rötterna följer fukt och vatten. När vattnet fryser sker så kallad frostsprängning och pannorna kan spricka. Så, gå ut och titta: Har du påväxt på ditt tak? Är svaret ja ska du inte vänta med att ge det rätt omvårdnad, säger Patrik Gunnarsson på L A Takvård, med lång erfarenhet av skonsam takrengöring.

Skonsamt och effektivt

Men vilken omvårdnad är ”rätt”?

– Det finns flera sätt att rengöra ett tak på. Många tänker på högtryckstvätt, men vi föredrar en metod som är både skonsammare och effektivare. Vi tar först bort mossa och annat skräp mekaniskt med borste och skrapa. Samtidigt kontrollerar vi takets skick, byter ut trasiga pannor och ser över hängrännorna. Sedan behandlar vi taket mot påväxt med ett bekämpningsmedel. All påväxt dör direkt och ingen ny påväxt kommer på cirka fyra år.

Istället för högtrycksvatten, som enligt Patrik kan slita på takpannorna vid fel utförande och även medföra risk för skador, så avlägsnas den dödade påväxten från taket genom väder och vind och regn och snö. Det kan ta upp till ett eller två år men sker också helt naturligt.

– Mitt råd är att anlita ett takvårdsföretag som är noggrant från början till slut. Vi gör till exempel alltid kostnadsfritt hembesök och en inspektion av ditt tak och ger alltid offert på totalkostnaden.

LA Takvård rengör cirka tio tusen tak om året och finns i hela landet.

Text: Tobias Christoffersson

Annons