Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 7 jul 2022

Välja stenskiva – en fråga om tålighet och look

Valet av stenskivor för köksbänkar, fönsterbänkar, bord, köksöar och badrumsbänkar handlar om stil, pris och stenartens tålighet. Villanytt ber om expertråd från Silver Suurkütt, försäljningschef på Granitop, varifrån många villaägare beställer måttanpassade stenskivor.

Vi ber Silver avslöja vilka stilar som är populärast just nu:

-Marmorns karaktäristiska mönster och kalkstenens snäckskal- eller växtfossiler bildar naturliga konstverk, som alltid är omtyckta. Men populärast nu är kanske den beigefärgade fossilinblandade kalkstenen, Jura Grey. Marmormönstrad kvartsskiva är också mycket trendig, liksom grå graniter och betongbesläktad konststen.

För möbler tycks olivfärgad sten trenda nu, medan grått, svart och vitt har varit populära länge.  Men de som föredrar ljusare väljer gärna naturfärgad marmor eller kvarts i kritvitt, beige eller marmormönstrat.

-Till en guld- eller kopparfärgad blandare föredrar många grön marmor, exempelvis Verde Guatemala eller graniten Verde Savana. Till ljusa möbler väljs ofta grå skivor, som Noble Concrete Grey. I asketiska kök framhävs stenmönstren, särskilt med natursten som Viscount White eller kvartsstenen Calacatta, berättar Silver.

Kvartsskivor och terazzo är konststen och de kan fås med verklighetstrogna granit- och kalkstensmönster, i fler färger och mönster än de naturliga.

-Eftersom sten har extremt lång livslängd, så är det en investering, och då bör utseendet få avgöra mer än priset.

Egenskaper och fördelar

Söker man styrka så är det granit som gäller, medan kalksten och marmor är mjukare, relativt sett. Men de har ändå hållit som köksbänkar och mortlar i många hundra år. Ingen sten är såklart okrossbar, så undvik att slå grytor och pannor mot stenkanten.

Ändar och kanter som hänger utanför bordets eller bänkens konstruktion kan knäckas om de saknar stöd, och belastas för tungt. Men, det kan kompenseras genom att välja en kraftigare skiva, och särskilt då en kvartsskiva. Det konstgjorda materialet har fantastisk styrka och utestänger alla vätskor.

-Porösa naturstenar kan vara känsliga mot juice, olja och soja. Men vi har medel som alla kan behandla sin sten med, för att få motståndskraftig yta. På hemsidan hittar man också skötselråden, men att bara torka av skivan med fuktig trasa efter användning räcker långt, berättar Silver.

Vad kostar stenskivor?

Villanytt testar den smidiga priskalkylatorn på Granitops hemsida, och Silver förklarar:

-Priset styrs av materialval, kapningar, kantformning och håltagningar för spis, vask eller blandare. Men även orten påverkar transport- och monteringspris. Men kalkylatorn ger ett bra cirkapris.

Annons