Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Fönster 9 nov 2021

Välja skjutbara eller vikbara dörrpartier av glas?

Allt fler villaägare skaffar glasade dörrpartier, för att få maximal upplevelse av ljus och utsikt. När de är stängda så kan man fortfarande uppleva världen utanför, och när man öppnar dem så suddar man helt bort gränsen. För att få hjälp i valet mellan skjutdörrar och vikdörrar så ber vi Jimmy Sandeberg, VD och grundare på Nordiska Fönster, förklara de olika fördelarna.

Den största skillnaden i valet mellan skjut- och vikdörrpartier är att de ger olika grad av öppenhet. Jimmy förklarar:

-Ja, när vikdörrpartiet öppnas maximalt så tar de undanvikta dörrbladen mindre plats, vid sidan. Det ger dig en större öppning. Men när skjutdörrarna skjuts åt sidan så stannar de ju längst ut i spåret, och begränsar öppningen med en dryg dörrbredd. I stängt läge kan skjutdörrpartier erbjuda mer obehindrad utsikt, eftersom glasade skjutdörrar kan göras bredare än vikdörrar. Och ju bredare skjutdörrar man väljer, desto färre ramar och skarvar får man ju längs hela glaspartiet.

Så frågan är vad ger mest värde i ditt hus – maximal öppenhet i stängt eller öppnat läge?

Estetik värt att investera i

De flesta husägare låter smak och design avgöra vilket material man väljer, även om aluminium, trä och pvc kostar olika. Husets utseende har så stor betydelse för värdet och trivseln att det mest estetiska valet oftast blir det mest lönsamma.

-Hos oss är aluminium det populäraste valet för dess minimalistiska design. Något som ofta efterfrågas är nolltröskel där tröskeln helt sänks ner i golvet för att få samma nivå inne som ute. Tack vare våra nya utvecklade system är detta möjligt med bibehållen prestanda.

Ju mindre i konstruktionen som antyder gränsen för ute och inne, desto större blir upplevelsen av utsikten. Det ger också ett modernare och exklusivare uttryck. Villanytt ser detta tydligast i den nya skjutdörrmodellen Panorama Horisont, vars profiler, karmar och tröskel är osynliga inifrån. Något för den som önskar en helt gränslös utomhus-upplevelse från bostaden.

Slimmad look trendar

Jimmy förklarar att ägare av både futuristiska hus och klassiska villor allt oftare väljer dörrpartier med en slimmad look, och visar exempel på deras helintegrerade handtag som ger ett ännu stilrenare intryck.

På frågan om hur brett ett skjutdörrsparti kan bli, svarar Jimmy:

-Med vår tillverkningsmetod så är det nästan obegränsat, på samma sätt som man kan få gångdörrar var man vill i partiet, och helt tillverkat efter sina önskemål.

Text: Tom Swales

Annons