Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | El/Energi 27 apr 2022

Välja elavtal? Låt dina värderingar styra

När vi väljer elavtal så ställs våra värderingar och krav på sin spets. Kanske är miljömässiga och etiska faktorer viktigare än att pruta några ören per kilowattimme? Känns det mer lockande med natt-taxa då elbilen laddas, eller bästa service för att slippa telefonköa till kundtjänst? Fast eller rörligt pris? Villanytt ber Lars Lundmark, affärsenhetschef på Skellefteå kraft, om råd.

I valet mellan fast och rörligt elpris framhåller Lars Lundmark en tumregel:

– Vid lägre förbrukning rekommenderar vi att teckna ett rörligt elavtal, eftersom du då betalar mer exakt för det du faktiskt använder. Har du en hög förbrukning så kan ett fast elavtal minska risken för en oförutsägbart hög faktura.

Bland konsumenter finns många teorier om när på året det är smartast att teckna nytt elavtal. Men den som tittar i backspegeln kommer inse att ingen, inte ens elhandelsbolagen, kan förutse priskurvans rörelse. Priset styrs nämligen av stora och yttre omständigheter.

– Ta hellre ställning till vad som gäller här och nu. När vi förklarar den konkreta skillnaden mellan alternativen rörligt och fast elpris så tycker de flesta att valet blir enklare, säger Lars.

Etik och miljö värderas högt

Allt fler konsumenter vill göra etiska och miljövänliga elval. Då är förnybar el och certifieringen ’Schysst elhandel’ två faktorer att spana efter, tipsar Lars:

– Genom certifieringen garanteras elkonsumenterna att vi är ärliga i försäljningen, vilket kontrolleras noggrant. Och oavsett vilket avtal du väljer som kund hos oss får du alltid 100 % förnybar el. Som konsument slipper du då göra ett fördyrande tillval för att få el från vind och vatten, för det ingår.

Vilka bolag är andra nöjda med?

Att vara missnöjd med sitt elavtal är irriterande, så Villanytt slår ett slag för att välja elhandelsbolag utifrån vilket andra konsumenter varit mest nöjda med. Den mest pålitliga mätningen görs av Svenskt Kvalitetsindex där du enkelt kan kolla vilka bolag som får bäst poäng av kunderna. När Villanytt kollar nuvarande index så är elkunderna mest nöjda med Skellefteå kraft. I tider då många villaägare har rasat över elpriserna och ifrågasatt sina leverantörer, säger kundnöjdheten troligen en del om servicen.

– Det är viktigt för kunderna att få veta orsaken till elprisets svängningar. Det påverkas bland annat av väderförändringar, utsläppsrätter och råvarupriser. Dessutom används elen i samma stund som den produceras, och den kan inte lagras i större utsträckning. Det gör att tillgång och efterfrågan också blir en faktor som styr priskurvan, avslutar Lars.

Text: Tom Swales

Annons