Kvalitetsprodukter Kvalitetsprodukter
Fri frakt Fri frakt
Snabba leveranser Snabba leveranser
Byggnation 26 jun 2021

Välj träskydd utifrån vilken look din altan ska ha

Altanen är en plats att samlas, umgås och koppla av på och dessutom en inredningsdetalj för utsidan. Sköta altanen kan du göra lätt och enkelt eller så kan du lägga ner timmar varje år på att tvätta, skura och olja. Det finns produkter för alla typer av träslag och ytor, som altaner och fasader eller plank. Genom att använda en kiselbaserad produkt får du en vacker grå stil som är både modern och miljöanpassad. Och du behöver bara behandla trät en gång under hela altanens livslängd enligt Jonas Holgersson på Welin o Co.

– Att kiselbehandla altanen med ex. Organowood är ett bra alternativ, säger Jonas. Många uppskattar den silvergrå färgen som kiselbehandlingen ger och det enkla underhållet, medan andra föredrar att olja sin altan.
– Genom ett kiselbaserat preparat väljer du ett miljövänligt alternativ. Din altan blir len och behaglig att gå på och träet blir mer hållbart. Det får också en effektiv vatten- och smutsavvisning som gör det lättare att underhålla. Träet blir mer motståndskraftigt mot svampangrepp och får ett förbättrat rötskydd.

Vacker silvergrå nyans
Det har blivit otroligt populärt att kiselbehandla sin altan eller trall. Kiselbehandlingen behöver inte upprepas under altanens livscykel, bara förseglingen kan behövas bättras på vart 2-3 år eller vid behov, beroende på hur mycket man sliter på ytan menar Jonas. Behandla ditt trä på våren, blekningen och den grå nyansen kommer märkas redan efter några veckor och du kan njuta av din nya vackra altan eller trall hela sommaren.

– Många behandlar även fasader och plank med kisel idag, säger Jonas. Det är ett bra miljöalternativ även för stora byggnader. Århus kallbadhus är ett bra exempel behandlat med kisel.

Alternativ till kilselbehandling
Samtidigt finns det fler ytbehandlingar att välja på till din altan, beroende på vilket utseende man önskar. Tänk med fötterna när du ska behandla den. På sommaren är altanen den naturliga platsen för middagar och lata dagar i solen. För att göra träet motståndskraftigt mot olika påfrestningar och skapa en fin yta som är härlig att gå på, krävs det att du ägnar lite tid åt skötsel.

– Vi har flera typer av produkter i sortimentet, säger Björn Törnquist på Welin & Co, men oljan Timberex Timberguard är fortfarande klassikern.

– Olja passar allt från vanligt inhemskt trallvirke till Thermowood, Cumaro, Ipe, Bankirai, Ceder och Sibirisk lärk. För att återskapa utseendet underhållsoljar man träet varje år, det motverkar även uttorkning och sprickbildning. Timberguard finns ofärgad eller i Teakkulör.

Text: Sabine von Borgstede

Annons