Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Trygga leveranser Trygga leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Pool/Spabad 25 maj 2020

Vedeldad badtunna – Så väljer du rätt

En vedeldad badtunna är ett utomhusbad som värms upp med hjälp av brinnande ved. Det är ett fantastiskt sätt att njuta av varma bad utomhus oavsett årstid. Badtunnor kan tillverkas av flera olika material och ha olika design och uppvärmningsmetoder. Det är viktigt att du har ett stabilt ställe att placera den på, då en fylld badtunna väger minst ett ton. Med en badtunna får du ett hemmaspa som du kan använda året runt. Det är riktigt bra för hälsan att ligga i det varma vattnet och det är ett utmärkt sätt för dig att skämma bort dig själv.

Vi ska i den här artikeln förklara mer om hur en vedeldad badtunna fungerar samt vad du bör tänka på innan du väljer vilken du vill ha. Det beror bland annat på hur många personer som ska få plats i den, vilket material du vill ha den i samt att den självklart ska ha en design som passar dig. Vi ska lära dig om hur du skyddar den under vintern och självklart ta upp alla fördelar det finns med att ha en vedeldad badtunna i trädgården. En vedeldad badtunna är aldrig fel, speciellt om du sköter om den rätt.

Kolla in hela vårt sortiment av spabad här.

Vilket material ska jag välja?

En vedeldad badtunna kan tillverkas i trä, rostfritt stål samt olika typer av plast. Den kan även kombineras i olika material för en snyggare design. En trätunna har inte så lång hållbarhetstid, den håller i runt tre till tio år beroende på vilket träslag den tillverkats av samt hur du sköter om den. En trätunna måste alltid vara fylld för att inte spricka. Dessutom måste den tömmas och rengöras efter varje bad för att undvika bakterietillväxt. Tunnan kan dessutom gå sönder om vattnet fryser, dock finns det sätt att förhindra frysning. Det finns fördelar med trätunnor också, de är snygga och en prydnad för trädgården.

Badtunnor i rostfritt stål är robusta och tåliga, men tyvärr är de också kantiga. De erbjuder inte direkt ergonomiska former. Några tillverkade av rostfritt stål klarar av saltvatten medan andra inte gör det. Badtunnor i plast kan vara tillverkade av flera olika typer av plast. Till exempel finns det ABS-plast som är relativt billigt, men väldigt tåligt. Med glasfiberarmerad plast kan du istället få en bättre, rundare form på badtunnan. Polyeten är inte lika vanligt för användning till badtunnor, men tål poolkemikalier bra. Plast- och ståltunnor behöver inte ha vatten i sig när de inte används, vilket är en riktigt stor fördel.

 

Badtunna från spadealers
Spadealers

Uppvärmningsmetoder för vedeldad badtunna

Vedeldade badtunnor värms förstås upp med hjälp av ved. Det finns spabad som värms upp med el eller gas, men det är inte lika vanligt i Sverige som de som eldas med ved. Det är i princip gratis att värma upp en badtunna med ved, åtminstone om du har bra tillgång till ved. Om du väljer en eltunna kostar det oftast lite mer. Det finns olika typer av kaminer som du kan välja mellan och det finns för- och nackdelar med de olika sorterna. De tillverkas antingen i aluminium eller rostfritt stål, varav några av dem tål saltvatten medan andra inte gör det.

Aluminium är ett billigare material som ger en billigare kamin, dock spricker och smälter den mycket enklare än en som är gjord av rostfritt stål. Aluminiums smältpunkt ligger på 600 grader och du behöver ha mycket vatten i tunnan för att kaminen inte ska gå sönder under uppvärmning. När du har en kamin i rostfritt stål kan du ha mindre vatten i badtunnan under uppvärmningen, vilket resulterar i en snabbare uppvärmning. Även kaminens utformning påverkar hur snabbt uppvärmningen går. Det finns direktverkande kaminer som sänks ner i badvattnet, samt en cirkulationskamin som står bredvid badtunnan. De direktverkande kaminerna kostar mindre än en cirkulationskamin.

Kolla in hela vårt sortiment av spabad här.

Kaminens effektivitet

Om du väljer en kamin med ett stort eldrum värms vattnet upp snabbt, men det är inte alltid det bästa. När du har kaminen igång under tiden du badar slipper du vara med om att temperaturen minskar, men om den då har för stort eldrum kan vattnet bli för varmt snabbt. Därför är utformningen väldigt viktig, välj en kamin med hög effektivitet istället för stort eldrum. Ett tips är att känna på röken, om röken är varm är kaminen ineffektiv, då värmen försvinner med röken. Det tar runt 3 timmar att värma upp en vedeldad badtunna med plats för upp till 5 personer.

Badtunnans utformning spelar roll

Du bör alltid tänka på badtunnans utformning, ju större den är desto mer krävs det för att värma upp den. Därför är ett tips att välja en så liten variant som möjligt. Det är allra viktigast att du väljer en badtunna som går snabbt att värma upp och som är enkel att rengöra, då är chansen störst att du kommer att använda den. Om du väljer en med en insida av plast eller aluminium kan du räkna med att den är enkel att sköta, därför är det alltid viktigt att ta en noga titt på vilket material insidan är tillverkad av.

Badtunnan ska helst vara bekväm också, där spelar också material och utformning roll. Du ska kunna sitta bekvämt i den även om den är liten. Välj också en badtunna som har en design som passar dig och din trädgård bra. Den ska självklart passa in med resten av sakerna du har och stå bra på den plats där du vill ha den. Många badtunnor har en vacker, rund form vilket både är snyggt och bekvämt. Marknaden är full av olika badtunnor så det kommer att vara enkelt för dig att hitta en som passar både din smak och plånbok.

Rexener-badtunnan är tillverkad av marknadens bästa komponenter från Kirami, Europas största badtunna leverantör. Detta i kombination med den högkvalitativa, kraftfulla Rexener PR200-värmaren, garanterar dig en makalös och enkel badupplevelse.

Rengöring och skötsel av vedeldad badtunna

Som vi tidigare nämnde kräver trätunnor mest skötsel och det går också åt mycket vatten eftersom den måste tömmas och fyllas hela tiden. Om du ändå vill ha den snygga trälooken kan du välja en trätunna med en insida av annat material. Det finns till exempel insatser tillverkade av glasfiber som förenklar skötseln av badtunnan. Det är du som avgör hur mycket tid du vill lägga på att rengöra och sköta din badtunna, risken finns att du inte kommer att använda din vedeldade badtunna om det krävs för mycket arbete med att sköta om den och hålla den ren och fräsch.

Det finns ofta reningsverk som kan köpas till en badtunna, som gör det enklare att hålla den ren. Du kan använda samma vatten länge om du använder bakteriedödande medel i din badtunna. Det är alltid viktigt att du kontrollerar den badtunna du funderar på att köpa för att se vilka skötselråd den har, det kan skilja sig åt ganska mycket beroende på vilken variant du väljer. Tänk på att även kaminen måste rengöras med jämna mellanrum, det är alltid bra att välja en som kräver så lite underhåll som möjligt. Du bör alltid välja att ha ett lock på din badtunna.

Vilken badtunna passar mig?

När du ska köpa en vedeldad badtunna är det viktigt att du väljer en som passar dig, men hur vet du då vilken som passar dig? Marknaden är stor och du har gott om valmöjligheter. Du måste först och främst tänka ut vad du är ute efter och vilka behov du har. Om ni är många som ska få plats bör du välja en större variant, men om ni inte är så många är det bättre med en mindre variant. Det är enklare och går snabbare att värma upp badtunnan ju mindre den är, men självklart ska ni också få plats i den.

Rengöringen är också viktig, hur mycket tid vill du lägga på skötseln av badtunnan? Sedan bör du också tänka på vilket utseende du vill att den ska ha, samt att den ska passa in i ditt hem. Tänk också på att kaminen är viktig, vilken typ av kamin du vill ha och vilken som passar dina behov bäst. Vi hoppas att våra råd ovan ska hjälpa dig med att göra rätt val så att du alltid kan njuta av underbara, varma bad oavsett om det är vinter eller sommar. Se också till att du har en budget så att du vet vilken prisklass du ska titta på.

Kolla in hela vårt sortiment av spabad här.

Fördelar med en vedeldad badtunna

Det finns många fördelar med att ha en vedeldad badtunna, den första är förstås alla de underbara baden du kan njuta av i den. Tänk att ligga i ett varmt bad, omringad av snötäckt gräs och titta på stjärnorna under en stjärnklar natt. Kan du tänka dig något underbarare? En badtunna är en investering, speciellt om du väljer en i ett hållbart material och sköter den väl. I Sverige är det vanligast med vedeldade badtunnor och om du bor i skogen har du ju alltid ved nära till hands. Då kan du driva din badtunna nästan kostnadsfritt, hur fantastiskt är inte det?

Om du väljer en badtunna med reningsverk kan du använda samma vatten länge utan att behöva byta, vilket innebär att du sparar pengar. Om du fyller på vatten hela tiden kan du räkna med dyra vattenkostnader, då det går i 1-3 kubikmeter vatten i en badtunna. Du bör välja en badtunna som kommer att hålla länge för att den ska vara som mest prisvärd. Du hittar badtunnor hos många återförsäljare och från många varumärken, vilket gör att du kan välja och vraka bland hur många som helst. Vi kan inte komma på några nackdelar med att kunna njuta av varma bad utomhus året runt.

 

Badtunna från spadealers
Spadealers

 

 

Läs senaste Bäst i Test 2020 av studsmattor här.

 

Läs mer på Boverkets hemsida om bygglov för trädäck eller altan här.

Annons