Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 19 nov 2023

Välj rätt tider för ditt solcellspaket

Välj rätt tider för ditt solcellspaket! Vadå, vad menas? Jo, att du gör kloka val för leveranstiden och garantitiden samt, viktigast av allt, för framtiden när du väljer din anläggning. Patrik Gullberg på GuldSolByggen förklarar närmare.

Vi skriver sen höst 2023. Intresset för solceller är fortsatt stort i Sverige och branschen arbetar för högtryck året runt. Årets trend: Allt fler väljer att investera i batterilager samtidigt med solcellerna.

– Vi tror att det i första hand är de lägre elpriserna under året som gjort det ekonomiskt intressantare att lagra överskottelen från solcellerna jämfört med att sälja den. Inte minst när du kan göra skatteavdrag för grön teknik på 50 procent av kostnaden för batterilagret, säger Patrik Gullberg på GuldSolByggen.

GuldSolByggen är helhetsleverantör av solcellspaket med Stockholm och Mälardalen som verksamhetsområde och med mer än 600 installerade solcellsanläggningar på meritlistan.

En anläggning för framtiden också

Det finns mycket att tänka på för dig som funderar på ett solcellspaket. Här tipsar Patrik om fyra viktiga tidsaspekter. Först, och främst, framtiden.

– När du gör din solcells- och batterikalkyl, tänk inte bara på ditt energibehov idag, utan även på det i framtiden. Kommer du att bygga ut huset? Skaffa elbil? Pool? Något annat som ökar elförbrukningen? Då kan det vara klokt att ha en marginal uppåt med såväl fler solceller som ett batteri med lite större kapacitet. Å andra sidan behöver du inte montera 30 paneler bara för att du har plats till det på taket. Vi hjälper alltid våra kunder med en skarp analys av energibehovet idag och imorgon.

Patriks andra tidstips för ditt solcellspaket gäller garantitiden.

– Välj en leverantör som kan ge dig långa garantitider. Nöj dig inte med 5-10 eller ens 15-20 år. En bra solcellsanläggning har en livstid på minst 25 år. Våra kunder får en garantitid på 30 år från tillverkaren.

Pris kontra leveranstid

Den tredje tiden du ska ta i beaktning är leveranstiden. Den varierar nämligen väldigt mycket i solcellsbranschen just nu. Är lägre pris och längre leveranstid bästa affären? Inte alls säkert.

– Säg att du tar in offerter på solceller nu på senhösten. Jämför ett lägre pris och 10-14 månaders leveranstid – vilket inte är ovanligt – med ett lite högre pris och 4-6 veckors leveranstid, som för övrigt vi har från signerad offert till färdig anläggning. Med det lägre priset hinner en hel vår och sommar gå innan du får nytta av dina solceller. Med kortare leveranstid däremot kan du börja producera egen el mycket snabbare – och tjäna in skillnaden i pris och mer därtill.

Text: Tobias Christoffersson

Annons