Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 31 mar 2024

Välj rätt robotgräsklippare för din villa

Går du i tankar att skaffa en robot till gräsmattan? Du är inte ensam. Allt fler har upptäckt fördelarna med en robotgräsklippare. Vi vände oss till expertisen som kan funktionerna och produkten Robomow, för att få goda råd vid val av robotgräsklippare.

På frågan vilken den stora vinsten är med en robotgräsklippare, förutom det självklara, att inte behöva klippa gräsmattan själv, svarar Robin Orrben:

– Med en robotgräsklippare är gräset alltid klippt. Men det förstärker också gräsets kvalitet och ökar tillväxten. Det blir alltså ett finare resultat tack vare gräsklipparens vassare och mindre knivar.

Fundera över dina behov

Så vad ska man tänka på när man ska köpa en robot? Robin menar att behoven är olika, men att maskinen är tystgående och lätt att hantera bör vara grundläggande. Inför köpet bör man dock fråga sig hur tomten ser ut och hur stor den är? Vill man kunna styra på distans, behöver man stöldskydds- och kantklippsfunktioner?

– Tänk också på att välja en klippare med överkapacitet. Så fråga extra om detta och vad det innebär att maskinen klarar 1000 kvadratmeter. Du vill inte att robotgräsklipparen jobbar på 24 timmar om dygnet, alla dagar i veckan.

Den klassiska robotgräsklipparen – testvinnare

För en medelstor villatomt tipsar Robin om Robomow RK1000, en maskin som också är utsedd testvinnare av Råd & Rön. Den är tystgående, robust, effektiv med fina resultat och har också mobilfunktioner.

– Vi har fått mycket feedback för att den är så stabil och tar sig fram i alla väder och hela året. Annars kan väderlek och årstider spela en stor roll, både med blött och högt gräs. Den har även ett flytande klippdäck som följer gräsmattans form i mer kuperade tomter.

Robotgräsklippare för radhustomten

Har du en mindre tomt rekommenderar Robin en enklare maskin som är designad för radhustomter. Troligen behövs inte kantklippsfunktioner på samma sätt, menar han, och inte en lika stark motor.

– Men se fortfarande till att skaffa lite överkapacitet för att slippa ha den ute 24 timmar om dygnet. Jag kan tipsa om vår användarvänliga och familjevänliga Robomow RK-serie som kopplas upp mot en app och kan styras på distans.

Om man verkligen vill ha den senaste tekniken – vad gäller då?

Den senaste tekniken som tar robotgräsklipparen till en ny nivå är wifi-uppkoppling och IoT-funktioner. Med wifi kan du ansluta appen till robotgräsklipparen var du än är, till exempel om man ska hantera ett schema på distans.

– Med vår kommande Robomow-modell RK S kommer du att kunna göra modifieringar av schemat, samt se lite historik hur gräsmattan är klippt. Denna modell har också en funktion som rengör tallriken på gräs, även blött gräs blåses bort.

Så när är det inte lönt med robotgräsklippare?

– Är tomten för komplicerad, uppdelad och eller har hinder kan det bli svårt med robotgräsklippare. Till exempel om det är grusgångar överallt, eller mycket berg och sten. Det går att ordna men kan bli lite svårare, avslutar Robin Orrben.

Text: Eva Rydinger

Annons