Dags att välja laddbox till elbilen? Den bästa laddboxen är alltid den som valts utifrån dina förutsättningar och behov. Här får vi köpråd från Daniel Axelsson, på Poax.se , som erbjuder laddstationer, installation och rådgivning.
Daniel på Poax betonar att laddboxar och lastbalanserare är komplexa produkter, så man bör alltid be om expertråd innan beställning.
-Ja, absolut. Vi inleder alltid med ett samtal och kostnadsfri rådgivning, så du kan rekommenderas den laddbox som är lämpligast för dig, din bil och ditt hus. Det är verkligen uppskattat, och ett skäl till att husägare med elbilar ger oss högsta betyg på reco.se. Tänk alltid på att inget varumärke eller någon viss modell är bäst för alla, så välj en butik som representerar många märken, i stället för bara en eller två. För olika boxmodeller har olika fördelar. Just dina förutsättningar och önskemål kan leda till att vi rekommenderar en Defa, en Zaptec, en Tesla eller något av våra andra modeller och märken.
Billigare laddning
Daniel Axelsson på Poax ger oss flera konkreta exempel på hur dina förutsättningar kan avgöra:
– Låt säga att din villa har solpaneler. Då kan laddboxen Zaptec Go vara lämplig, i kombination med en lastbalanserare från Enegic. Då kan du enkelt få laddaren inställd på att främst ladda din bil när din solcellsanläggning producerar överskottsel. Då tar du tillvara på din egen gratis-el, i stället för att sälja ut den. Och du slipper betala för en dyrare el, plus nätavgift, när du ska ladda bilen.
Men alla villaägare är inte elproducenter, men de flesta vill ändå ladda med den billigaste elen.
-Ja, då kanske en Defa Power passar dig bäst. I synnerhet om du har ett elavtal där du kan handla el för det lägsta spotpriset, i varje stund. Laddboxen kan då följa det rörliga elpriset på marknaden, och ladda din bil med maximal effekt till lägsta möjliga priset.
Box och bil i samma lack
Även bilmärke kan påverka valet av box, förklarar Daniel på Poax.
-Har du en Tesla så är det lämpligt att välja boxen Tesla Wall Connector, i kombination med Teslas externa lastbalanserare. Inte främst för att Teslas laddare är särskilt anpassade till bilens egenskaper. Men om något fel skulle uppstå med bilen så kan aldrig försäkringsbolaget eller bilverkstaden, hävda att du använt fel laddare. En annan uppskattad möjlighet är att du kan få Tesla-boxen i bilens färg.
Tänk också på att om den valda laddboxen inte har en fullgod lastbalanserare inbyggd, så bör man ha en extern lastbalanserare. Då undviker du risken att utlösa villans huvudsäkring, när fastighetens elbelastning är som störst – exempelvis när hushållsmaskinerna, värmepumpen och billaddaren går samtidig. Daniel tillägger ett tips från Poax:
– Beställ helst laddaren där installation erbjuds av säljarens egna installatörer. Det blir tryggare och snabbare installerat, och olika inblandade parter kan inte skylla fel på varandra.