Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Trappor 11 jan 2023

Välj massiva steg för att slippa sprickor

Numera finns det inga skäl till att riva ut en sliten inomhustrappa. Efter byte av stegklädsel, handledare och nymålade vangstycken kan trappan bli som ny, om det görs på rätt sätt. Särskilt två faktorer har stor påverkan på resultatet, och skiljer sig bland utförarna: Massiva eksteg och bredspackling av målerierna.

 

Det sägs att den som oftast utför ett visst jobb, blir bäst på det. Därför väljer vi att inhämta råd från Roland Öhman, på Svenska Trappsteg som har renoverat fler än 8 500 trappor i över femton år.

-Med trapprenovering menar man främst nya stegytor. För att de ska hålla riktigt länge så bör man välja en utförare som sätter massiva eksteg, i minst åtta millimeters hela stavar. Då kan man slipa bort framtida repor och man slipper få springor i materialet, efter en tid. Så undvik steg av material som limmats i skikt. För säkerhets skull så bör stegytan behandlas med en hårdvaxolja som har ett halkskydd, men inte lack som kan bli hal.

Att välja eksteg handlar inte bara om en elegantare ådring, utan om träslagets styrka och tåliga yta. Det gäller i synnerhet ek från norra Europa, som Norden och Baltikum, där klimatet gör eken mer långsamväxande och hård. Så fråga gärna både om ekens ursprung och tjocklek när du ska välja trapprenoverare.

-Ja, stegens material och konstruktion är avgörande för funktion och hållbarhet. Därför tillverkar vi våra egna steg, i Småland där vi kan överblicka alla moment. Och det är samma steg som alla våra medarbetare monterar ute i landet.

 

Bredspacklat ger bäst finish

I samband med stegbyte så tipsar Roland om att även investera i måleri av vangstycken, stolpar och övriga snickeridelar. Repiga och kantstötta delar kommer annars att lysa irriterande, i kontrast mot de nya stegen. Men för att måleriet ska få den nyfräscha looken så krävs att snickerierna bredspacklas först så alla ojämnheter försvinner.

-Hos oss är bredspackling standard, understryker Roland, men tyvärr inte hos alla andra firmor. Det bör villaägare fråga om när de jämför offerter. Det är ju tråkigt om man betalar för måleri, där skador bara mattas ner och målas.

 

Skönt med rund överkant

Handledaren står också för en stor del av trappans uttryck. Roland visar flera eleganta ledare som elegant kan kombineras med ekstegen, i många nyanser från ljust till mörkt.

-Att vi har rundad överkant på våra handledare är mycket uppskattat. Folk tycker det blir skönare för handen, och därmed naturligare att ta ett stadigt tag, avlutar Roland Öhman på Svenska Trappsteg.

 

Text: Tom Swales

 

Annons