Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Ekonomi 26 aug 2020

Vad räknas som boyta för lägenhet, hus och småhus?

När det kommer till olika bostäder och bostadsalternativ kan det i vissa fall kännas något komplicerad då man talar om boendets storlek och dess boyta. Vi alla är medvetna om att det finns olika storlekar på olika bostadstyper, såsom lägenhet, hus och småhus. Men sen kommer den verkliga frågan, vilken storlek och vilka mått är det egentligen som gäller då man mäter bostadens boyta? Det här kan såklart vara avgörande för dess pris och värde, så oavsett varför man är intresserad av att veta svaret kan det vara gynnsamt att göra det!

Att mäta boyta på en bostad

Vi har redan konstaterat att det i vissa fall kan vara något svårt att hålla reda på de olika bostadstyperna och dess storlek, framförallt om man är intresserad av att veta de exakta detaljerna om boytan. Oavsett om man ska köpa, sälja, hyra, renovera eller bygga till en bostad så måste man veta hur just boytan räknas ut. 

Beroende på vilken bostad det gäller kan siffrorna och mätningarna variera något, till exempel om du ska kolla på en lägenhet, ett hus eller ett småhus. Nedan går vi igenom vad som egentligen räknas som boyta för de tre exemplen. 

Boyta lägenhet

Den vanligaste typen av bostäder som man idag är intresserad av att flytta till eller investera i är just lägenheter, inte minst i de större städerna. I en lägenhet mäter man boytan genom att räkna de utrymmen som finns inom lägenheten, och som är avsedda för att brukas av den som ska bo där. 

Oftast mäter man bara golvet i de rum som lägenheten består av, men så finns det ju också vissa undantag. Gäller det exempelvis en lägenhet med öppen spis eller kakelugn ska detta också räknas in, medan element och liknande inte gör det. För att få ett exakt svar på en lägenhets boyta kan man alltid fråga om en utmätning, eller ta hjälp av en guide online. 

Boyta småhus

När det kommer till att mäta boytan för småhus gör man, precis som vid mätning av lägenhet, på det sättet att man mäter de invändiga måtten på alla plan. Skillnaden här är dock att man sen ska dela upp dessa i så kallad boyta och biyta, eller boarea och biarea. Däremot räknas inte förråd, garage, källare, soprum och pannrum med.

Även här finns det en hel del undantag som kan variera beroende på vilket småhus det gäller. Huruvida du ska gå tillväga för att mäta ditt småhus bör du kontakta en expert för att få reda på, såvida du inte bara vill få en övergripande bild. 

Boyta hus  

Att mäta boytan för hus kan vara ett av de lite mer komplicerade mätningarna av alla bostadstyper. Speciellt om man letar efter ett hus som uthyres ska man vara uppmärksam på om boytan stämmer överens med annonsen. Oftast är det inte helt lätt att veta vad som ska räknas med och inte, och detta gäller framförallt när det kommer till hus. Utgå som vanligt från att du mäter husets rum från insidan, och dela sen upp olika områden mellan boarea och biarea.

Boarea är sådana utrymmen som du utan problem kan nå via bostaden, och som man alltså alltid har tillgång till. Biarea är istället sådant som finns utanför bostaden, som nås utifrån, eller som är svåra att komma åt. Det finns gott om hjälp att få för att avgöra boytan för din bostad! 

 

Annons