Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Tak 30 jun 2024

Vackra tak som lever längre

Vem vill inte ha ett vackert tak som lever länge? Tvätt och målning av ditt tak ger dig både och, och är ett enkelt och effektivt sätt att ta hand om ditt tak. Metti hos Takproffsen i Södra Sverige berättar mer om hur det går till – och hur du väljer rätt firma för jobbet.

Påväxt av mossa, alger, mögel och lav är något som drabbar de allra flesta hustak. Omfattningen varierar med bland annat läge och väderstreck. Det ser tråkigt ut, förstås, men värre: Ju längre du väntar med att åtgärda påväxten desto mer ökar risken att ditt tak tar skada.

– Genom att tvätta ditt tak regelbundet hindrar du påväxten från att få djupare fäste och förebygger skador. För dig som har ett tak som är 15 år eller äldre rekommenderar vi även målning av taket för impregnering och extra skydd. Särskilt om du har betongpannor, som efter så lång tid är helt oskyddade. Sedan blir ju taket snyggt och fint också när det målas, säger Metti.

Behandling i tre steg

En takbehandling med tvätt och målning kan utföras på flera olika sätt. Metti förespråkar en metod i tre steg:

– Vi föredrar att tvätta taket med högt tryck och rent vatten. Enligt vår erfarenhet ger det i särklass bäst resultat, samtidigt som vi inte använder några kemikalier. Därefter målar vi takpannorna två gånger. Den första gången med ett impregnerande lager färg som också innehåller bekämpningsmedel mot påväxt. Den andra gången med ett förslutande lager färg som också innehåller skyddande vax.

Det talas ibland om att högtryckstvätt medför risker för taket, med vatten som kan tränga in under pannorna?

– Jo, vatten kommer in under vid högtryckstvätt, men det utgör ingen fara om din underlagspapp är i bra skick. Därför börjar vi alltid med en gratis besiktning av taket. Är underlaget undermåligt, eller om vi ser att taket behöver en större renovering inom fem år, så utför vi inte behandlingen.

Välj takkunnig tvättare

Sakkunskap är alltid bra, vilket här är lika med takkunskap. Metti ger rådet att välja en firma för tvätt och målning av ditt tak som också har gedigen takläggarkompetens.

– Då får du helt säkert en sakkunnig bedömning av skicket på ditt tak. Själva är vi takläggare i grunden, och det är inte ovanligt att vi upptäcker små skador på ett tak i samband med besiktning eller behandling. Då kan vi laga och reparera direkt, och hindra små problem från att växa.

Ett sista viktigt tips från Metti:

– Många installerar solceller på sina tak nu och till dig som är på gång, tänk på att säkerställa att ditt tak är i bra skick. Tvätt och målning är perfekt att göra innan solpanelerna åker upp.

Text: Tobias Christoffersson

Annons