Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Vacker och hållbar – så väljer du rätt ullmatta

En vacker och välgjord ullmatta lyfter inredningen i vilket rum som helst – men skillnaderna i kvalitet kan variera stort. Här får du hjälp att välja rätt av två verkliga experter på området: Geetali Chhatwal Jonsson och Stig Jonsson.

Ibland är det lätt att glömma: hur viktiga mattorna är för våra hem. En vacker matta av tilltalande material är inte bara skön att gå och titta på, den ger också värme och en behagligare ljudmiljö. Vilken matta är rätt för dig och ditt hem? Det vet du bara själv – men här är fyra punkter att överväga:

  • Tänk på hur rummet används.
  • Hitta en design som håller.
  • Välj ett material du trivs med.
  • Välj en lite större matta!

– Rätt matta ger dig helhet i din inredning. Har du möjlighet, köp gärna en lite större matta. Ha inte bara en matta under soffbordet, utan välj en matta som hela soffgruppen kan stå på, till exempel. Det ger vardagsrummet tydlighet och harmoni.

Det säger Geetali Chhatwal Jonsson, som tillsammans med sin man Stig Jonsson designar och producerar handvävda mattor under varumärket Chhatwal & Jonsson och har ingående erfarenhet av branschen.

Ullmattan har många fördelar

Stig och Geetali har flera goda argument för att satsa på en ullmatta av hög kvalitet.

– En ullmatta som är handvävd på den bästa ullen – för oss är det nyazeeländsk ull – är vacker och hållbar på ett sätt som enklare, industriellt tillverkade mattor inte är i närheten av. Du får en tätare, mer slitstark matta med en lyster som liknar sidenmattans, berättar Stig.

– Ullfibern är naturligt fet och drar därför inte till sig smuts. En slätvävd ullmatta är lätt att hålla ren: bara torka av den med en trasa om du spillt. Perfekt under matbordet eller i barnrummet! En matta med lugg däremot är mysig i sovrummet eller vardagsrummet, säger Geetali.

Hållbarhet hela vägen

En handvävd ullmatta har du med dig i många år. Det ställer även krav på estetisk hållbarhet.

– Vi förespråkar en design som klarar ögats slitage! Något du inte tröttnar på efter ett par år, och som fungerar även om du byter möbler, konst, lampor …eller för all del bostad, säger Stig, som själv formger alla mattor för Chhatwal & Jonsson, med utgångspunkt i mötet mellan skandinavisk form och indiskt hantverk.

Till sist, men inte minst: ekologisk och social hållbarhet. En ullmatta är 100 procent återvinningsbar.

– Mycket arbete för ökad transparens återstår i branschen, men etiskt och socialt hållbara alternativ finns. Vi är själva en liten aktör, men vi har mattor som är spårbara och säkerställer hållbar produktion med hänsyn till människor, miljö och vår planet i alla led.

Annons