Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Husbilar/Vagnar | Livsstil 12 jun 2023

Utforska Öland i sommar  

Du vet det kanske redan, men det tål att sägas ändå: Öland på sommaren är så mycket mer än sol och bad. Gå på upptäcktsfärd i vacker och unik natur, utforska kulturella och historiska sevärdheter, botanisera bland loppisar och konstgallerier. Alexandra Mann på Ekerum Resort Öland tipsar om olika öländska utflykter och aktiviteter.

 

För att vara Sveriges minsta landskap är solens och vindarnas ö, Öland, fantastiskt rikt på sevärdheter, värdefull natur, vackra miljöer, konst och hantverk med mera. Många sommargäster reser norrut till Löttorp och Böda med sina stränder och sol- och badliv, men för den som vill göra andra saker (också) finns ett stort utbud av utflyktsmål och aktiviteter.

 

Världsarv och vandringar

– För dig som vill åka runt och upptäcka olika delar av Öland kan det vara praktiskt att ha din utgångspunkt mer mitt på vår avlånga ö. Från mellersta Öland är det också nära till några av de största sevärdheterna, som Alvaret, Borgholms slottsruin och Sollidens slott, säger Alexandra Mann på Ekerum Resort Öland, en hotell-, golf, och aktivitetsanläggning belägen mellan Ölandsbron och Borgholm.

För att börja med naturen, så är förstås Stora eller Lilla Alvaret ett måste, denna hedlika naturtyp som är unik för Öland och en del av UNESCO:s världsarv Södra Ölands odlingslandskap. Fyren Långe Jan med fågelstationen och naturum på Ölands södra udde är också ett givet stopp. Det finns gott om vandringsleder runtom på Öland, många naturreservat och kuststräckor med vackra vyer.

– Halltorps hage till exempel är ett naturreservat på gångavstånd från oss där du hittar västra Ölands finaste ädellövskog och vackra betade strandängar ner mot havet. Här finns många ovanliga blommor och såväl ekoxe som större ekbock. I vårt eget naturreservat Rälla-Ekerum finns mountainbike- och löpspår för den som vill kombinera naturupplevelse med motion.

 

Konst, gårdsbutiker och loppisar

Till de stora och mest kända historiska sevärdheterna hör Borgholms slottsruin, Solliden och Eketorps fornborg, men även Ölands Museum Himmelsberga med sina välbevarade gårdsmiljöer från förr och så förstås alla stubbkvarnar som finns lite här och där.

Öland är också fullt av små gallerier och verkstäder för konst och hantverk, gårdsbutiker med lokala delikatesser och loppisar.

– Det finns hur mycket som helst att upptäcka! Planerar du några dagars vistelse kan du kombinera bilturer runt ön med vackra vandringar. Bor du i våra hotellrum eller stugor är det bara att snöra skorna och ge dig ut, kanske med en matsäck, och när du kommer tillbaka kan du koppla av med bad, barhäng och god mat.

 

Text: Tobias Christoffersson

 

Annons