Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 15 mar 2023

Utforska Dalarnas cykelparadis i sommar

Visste du att Dalarna är ett paradis för dig som gillar mountainbike? 130 mil leder finns att utforska i ett landskap fullt av vacker natur och sevärdheter. Den perfekta utgångspunkten för en cykelsemester är Bjursås-området, eller som Linné kallade det: Dalarnas Schweiz.

Det finns många anledningar att resa till Dalarna, och du känner säkert själv till flera. Den vackra naturen från fjällen i norr till Siljansbygden. Landskapets rika kultur, historia och allmoge från fäbodvallar till dalahästar. De många sevärdheterna från Carl Larssons Sundborn till världsarvet Falun med sin koppargruva och Vasaloppsmuseet i Mora. Med mera, med mera.

19 områden med cykelleder

Dalarna har de senaste åren också växt fram som ett paradis för dig som gärna semestrar och upplever världen från cykelsadeln. Under den gemensamma organisationen Biking Dalarna finns totalt 130 mil uppmärkta och utmärkta cykelleder för cross country i 19 olika cykelområden runtom i landskapet. Ett av dem är Bjursås-området strax norr om Falun, som med sitt läge är en perfekt utgångspunkt för en cykelsemester i Dalarna.

– Från Bjursås är det nära med bil till de flesta sevärdheterna i mellersta och södra Dalarna: Falun och Sundborn är tjugo minuter bort, Leksand och Rättvik lite längre och Siljanområdet med Mora och Orsa lagom dagsutflykter, berättar Daniel Lönnroos på Bjursås Berg & Sjö, en komplett camping- och semesteranläggning med camping och stugby invid Bjursberget och sjön Bjursen.

Upplev mer med cykelguide

Dalarnas Schweiz. Så kallade Carl von Linné Bjursås under sin Dalaresa 1734 och syftade på traktens vackra böljande landskap. I Bjursåsområdet finns sex olika cykelleder som bjuder på såväl lätta som lite mer utmanande sträckor genom varierande terräng, från 10 till 41 kilometer långa.

– De flesta passerar genom både skog och öppen mark förbi gamla stugor och fäbodar med fina utsiktsplatser på vägen. För dig som vill uppleva lite mer har vi lokala cykelguider som tar dig dit du kanske inte hittar annars och som kan berätta mycket på vägen. I de guidade turerna ingår också lunch på Dössbergets värdshus i historisk dalamiljö, cykeltvätt och dusch.

När du inte cyklar

Även om du är på cykelsemester, älskar att cykla och vill cykla varje dag – så cyklar du oftast inte hela dagen, utan bara en del av den. Det finns en hel del timmar som du kanske också vill… vila, ta det lugnt och bara njuta lite, äta och dricka gott eller aktivera dig på något annat sätt.

– Vi på Bjursås Berg & Sjö erbjuder ett bra ”basläger” för cykelsemestern. Vi har både camping och fullt utrustade stugor i olika storlekar. Sjön med bad är några meter bort, vi har en relaxavdelning och ”after bike” i vår restaurang. Vi har 15 olika aktiviteter från padel och SUP till fotbollsbiljard. Det finns även cyklar att hyra för dig som inte har med egen, säger Daniel Lönnroos.

Text: Tobias Christoffersson

Annons