Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 16 jun 2024

Utflyktstips: Läckö slott med Vänerns skärgård  

Läckö slott vid södra Vänern är ett populärt utflyktsmål som bjuder på många fler upplevelser än bara slottet. Inte minst Naturum Vänerskärgården, restaurangen Hvita Hjorten, utsikten mot sjön, evenemangen och utställningarna.

Det karaktärsfulla slottet känns tydligt igen på sina vita murfasader, och spirorna på de vackert formade torntaken som lyser röda. Det är ett unikt bevarat monument över den svenska stormaktstiden och 1600-talets barockprakt. Utställningarna i köket, fängelsehålan, skattkammaren och rustkammaren är lärorika och spännande för både barn och vuxna. Även den återskapade möbleringen bidrar starkt till en känsla av tidsresa. Missa inte heller Lilla Slottsträdgården, som är en praktfull visningsträdgård med fokus på ekologisk odling och mångfald.

Naturen lockar många

Slottet i all ära, men naturupplevelsen är faktiskt en lika stor anledning till att besöka platsen. Inte minst för den underbara utsikten mot Vänern och dess skärgård, som man kan lära sig allt om i det intilliggande I Victoriahuset. Däri ligger nämligen Naturum Vänerskärgården med inspirerande utställningar om den speciella miljöns djurliv, skönhet, växter, geologi och utveckling. Bara insikten om att Vänern har 22 000 öar och är den absolut största sjön inom EU:s gränser, är imponerade.

Fika, mat och övernattning

Fikasuget kan man stilla i det mysiga kaféet intill slottet, men vill man ha en måltid i världsklass så gäller platsens egen restaurang; Hvita Hjorten. I rätterna ingår många av grödorna från Lilla Slottsträdgården. Dessutom kan man övernatta på Victoriahusets ovanvåning, på dess komfortabla Bed & Breakfast, och vakna i slottets och naturens närhet.

Händer vid Läckö slott 8 juni–15 september.

  • Fest – Konsten att roa sig: Nationalmuseum visar intressanta föremål, både gamla och nya, med koppling till fest.
  • Finservisen: Rörstrand Museum presenterar historiskt festporslin.
  • Kostymer ur operan: Stiftelsen Läckö Slott ställer ut ett tiotal dräkter från flera av operaföreställningarna som spelats i slottsmiljön.
  • Kirsty: Den brittiska fotokonstnären Kirsty Mitchells visar sin alldeles egna stil inom fotokonsten, som omfattar kostymer, utsmyckningar och fantasieggande modellfoto i naturmiljö. Praktfulla bilder i storformat som passar perfekt till slottets barockstil
  • Operan ”La Gazzetta”: Fjorton föreställningar av Rossinis lustspel ges mellan 12 juli och 4 augusti. Spelplatsen, Läckö Slotts vackra borggård ger en makalös akustik för operasång och klassisk musik. Att den välrenommerade ensemblen sjunger på svenska ger publiken en unik förståelse för nyanser och detaljer.
  • Konserter – Läckö Sessions: Tommy Körberg med sin ”Grand Final” den 28 juli är bara en av flera intima konserter på slottsvallen.
  • Midsommarfirande 21 juni
  • Medeltidsmarknad 21–23 juni
  • Läckö Kajakträff 28–30 juni

Annons