Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Pool/Spabad 8 maj 2020

Utespa – Tips & råd inför köpet

När du ska köpa ett nytt utespa är det flera faktorer som du måste ta hänsyn till. Hur många är det som ska använda badet? Vart någonstans ska det stå? Är det några speciella funktioner som du verkligen vill ha? Gör en checklista och gå igenom alla kriterier steg för steg. När du är klar med vad du är ute efter dröjer det inte länge innan du kan sjunka ner i ditt eget utespa.
Det finns få saker som slår ett härligt utespa på terrassen, särskilt under kyliga vinterdagar. Här kan du låta dig inspireras, ladda om batterierna och umgås med nära och kära. Vi lovar att badet kommer bli en given samlingspunkt både för familj och vänner. Med ett utespa behöver du aldrig vänta på att få rätt temperatur utan det är bara att hoppa i när du känner för det. Det är alltså ett bättre alternativ än vedtunnan.

Hur många ska använda badet

Fundera först på hur många det är som ska använda utespat. Ta hänsyn till hur många ni är i familjen plus eventuella vänner. Det finns spabad för allt från två personer upp till fler än tio personer. Åk gärna ut till en butik och provsitt några olika modeller för att se vilken som känns bäst. Har du barn i familjen bör du ta hänsyn till att de växer och blir längre.
En längre person upplever ofta ett säte annorlunda än en kortare person. Därför är det viktigt att alla i familjen är med och provsitter för att säkerställa att alla blir nöjda. Det är också stor skillnad på ett utespa som har liggsäte och ett som endast har sittplatser. Om du vill att badet ska kunna användas vid fester och till tio människor eller fler är det bäst att satsa på enbart sittplatser.
Idag är spabaden så avancerade att de kan anpassa sig till alla kroppstyper. Allt för den ultimata komforten när du använder ditt utespa. Många butiker erbjuder möjligheten att provbada i ett utespa så glöm inte att ta med badkläderna. Då kan du även passa på att testa de olika funktioner som finns tillgängliga. Efter att ha provbadat kommer du ha bildat dig en bättre uppfattning om vad du är ute efter.
Utespa från Be Well är tillverkade i Kanada. De håller en mycket hög kvalitet och tål det skandinaviska klimatet väldigt bra. Modell Be Nordic är ett unikt Utespa utrustad med 6 sittplatser varav 1 liggplats vilket är perfekt för hela familjen eller vännerna. Läs mer om  Be Nordic genom att klicka här.
 

be well utespa
Be Well Utespa

Vilka funktioner ska ett utespa ha?

När det kommer till vilka funktioner ditt utespa ska ha är det bara du själv som sätter ribban. Det rör sig om allt från massagefunktionen till rengöringsfunktioner. Som förväntat får du bättre funktioner ju högre upp i pris utespat ligger. Om du väljer en dyrare modell kan det även ingå funktioner som aromaterapi. Här bör du även ta hänsyn till din budget och vad som är realistiskt för just dig.
En undersökning från Poolkungen visar att det är tystnad, ergonomi och vattenrening som står högst upp på önskelistan när det kommer till spakvalitet och funktioner . Att spabada handlar ju till stor del om välbefinnande och avslappning och ett utespa som väsnas mycket förstör en del av upplevelsen, särskilt gällande massagefunktionen. Det är också viktigt att sitta bekvämt och kunna njuta av upplevelsen fullt ut både för barn och vuxna.
När du ska välja ett utespa bör du även tänka på massagefunktionen. Det finns modeller som producerar härliga och mysiga bubblor och de som ger en mer djupverkande massage, så kallad hydroterapi. Och så finns det modeller som erbjuder någonting mitt emellan. Det skiljer sig även åt beroende på vilken serie du väljer. Hydroterapi är för övrigt en välanvänd metod för att behandla olika krämpor med hjälp av vatten och dess temperatur.

Vilka tillbehör ska jag satsa på?

Oavsett vilket utespa du väljer kommer du kunna lägga till ett antal tillbehör. Vanliga tillbehör är trappor, brickor och en så kallad locklyftare. De underlättar både skötsel och användande av utespat. Om du kikar på en viss modell ser du oftast vilka tillbehör som kan köpas till. Det kan till exempel vara i form av ett säkerhetsräcke som underlättar när du ska stiga i och ur badet. Dessa monteras enkelt på utsidan.
Ett annat tillbehör som kan vara värt att investera i är en purifier som gör det enklare att hålla en hög vattenkvalitet i badet. Om du använder en sådan tillsammans med syre och klortabletter kommer du inte behöva komplettera med några andra kemikalier. Du bör eftersträva ett badvatten som är både kristallklart och fritt från odörer. En purifier är prisvärd och varar i cirka fyra månader innan den behöver bytas ut.
Ett annat tillbehör som kan vara värt att investera i är en mätare som enkelt och effektivt mäter din vattenkvalitet. Det är viktigt att du håller koll på dina vattenvärden i utespat. Du behöver bland annat mäta klorhalten och pH-värdet. Är pH-värdet för lågt kan du köpa medel för detta. Vi rekommenderar även att du byter vatten i ditt spabad två till tre gånger per år för att försäkra dig om att vattnet håller högsta kvalitet.
Ett annat Utespa vi rekommenderar är Cosmos från Sa Spa. Det är ett  utespa i snygg design med många funktioner. Tex. så finns här 52 rostfria jets , 1 meter långt vattenfall, utvändig belysning Wifi mm. Klicka här och läs mer.
 

bild på cosmos spa
Sa Spa Cosmos

Fördelar och nackdelar med ett utespa

Fördelar med ett utespa

  • Härlig avkoppling för hela familjen
  • Går att använda året runt
  • Lätt att installera

Nackdelar med ett utespa

  • Dyrt i inköp
  • Kräver en del rengöring och underhåll

Energiförbrukning och underhåll

Ditt utespas energiförbrukning bestäms av flera faktorer, till exempel hur ofta och hur länge du badar, vart du har placerat ditt utespa och även vart i landet du bor. Enligt Folkpool ligger den genomsnittliga energiförbrukningen på ungefär 3-4 000 kWh årligen. Då har de räknat på att du badar ett par gånger i veckan i ett klimat som motsvarar Stockholmsområdet. Energiförbrukningen bestäms även av hur bra isolering ditt utespa har.
Turligt nog är de flesta spabad idag väldigt bra isolerade, speciellt om du går upp lite i pris. Det kan dock skilja sig mycket mellan olika modeller. Prata med din säljare innan köp och be gärna om att få se dokumenterade siffror över energiförbrukningen. På så sätt undviker du obehagliga överraskningar vid ett senare tillfälle. Tänk även på vart du placerar ditt utespa. Om det står i lä kommer det att dra mindre energi.
Sett till underhållskostnader så är det faktiskt inte så dyrt att äga eller sköta om ett spabad. Det som du främst spenderar pengar på är kemikalier, teststickor och nya filter. Räkna med en kostnad på cirka 800 kronor till 1 500 kronor per år beroende på vilken modell du har. Ett tips är att även impregnera själva locket ett par gånger per år så det står emot regn och hårda vindar bättre.

Vart ska ditt utespa placeras?

De flesta som köper ett utespa har en plats på altanen där det kan stå. Det går även att placera badet på tomten men det är en fördel om det ligger så nära huset som möjligt. Främst eftersom det blir mer lättillgängligt och lockar till fler spontana bad på vintern. Om du behöver springa ut på tomten i minusgrader kanske du drar dig för att ta ett bad och stannar inne istället.
När du ska välja placering måste du även tänka på att badet ska stå på en plan och hård yta som tål vikten. Därför står det bäst på en yta av antingen trä eller marksten. Om du vill placera badet på gräsmattan krävs en del förarbete innan badet kan installeras. Du kan även få ett platsbyggt utespa till exempel på din altan. Fördelen är då att du kan bygga in en trappa.
Ett utespa bör stå skyddat både från vindar och insyn. Som vi nämnde tidigare drar ett spabad som står i lä mindre energi. Om badet står öppet kanske många drar sig för att bada på grund av insynen. Tänk även på att badet ska gå att använda året om när du väljer placering. Helst ska det inte vara för långt att gå från huset/bostaden om du vill att badet ska bli välanvänt.

Installation och skötsel

När du väl har valt placering för ditt spabad är det klart att installeras. Det är ingenting som du kan göra själv utan det ska skötas av en behörig elektriker. Det är otroligt viktigt att denne använder sig av en jordfelsbrytare. När du ska fylla på vatten kan du med fördel använda dig av trädgårdsslangen. Vattnet renas med de kemikalier och klortabletter som du köper till. Kolla även PH-värde minst en gång i veckan.

Hur rengör jag mitt utespa?

Efter varje bad bör du antingen dosera lite desificeringsmedel efter varje bad. Exempel på medel är Spabrom eller Spaklor. Ett kilo tabletter av SpaBrom kostar cirka 300 kronor. Du behöver även rengöra dina filter ungefär en gång i månaden. Dessa ska även bytas ut med jämna mellanrum. Som vi nämnt tidigare bör du även byta vatten 2 till 3 gånger per år om du badar minst en gång i veckan eller mer.

Kontrollera vattenvärdena i ditt utespa

Glöm inte att hålla koll på vattenvärdena i ditt utespa. Om ditt utespa har dåliga värden kan det betyda att dina klortabletter inte fungerar som de ska. Dålig kvalitet på badvattnet kan leda till att de som badar blir sjuka och det är något som du vill undvika till varje pris. Läs anvisningarna som följer med till ditt utespa så du vet hur du ska rengöra och sköta om just den modellen.
 

Vanliga frågor och svar om Utespa:

Vad kostar ett utespa?

Allt från 40 000 kronor upp till över 200 000 kronor.

Hur mycket kostar det att underhålla ett Utespa?

Räkna med mellan 800 kronor till 1 500 kronor per år.

Vad drar ett utespa i energiförbrukning?

I genomsnitt drar ett spabad mellan 3-4 000 kWh årligen.

Hur ofta ska jag byta vatten i mitt utespa?

Du rekommenderas att byta vatten två till tre gånger årligen.

Hur installerar jag mitt utespa?

Installationen bör alltid genomföras av en behörig elektriker med jordfelsbrytare.

Hur många kan man vara i ett utespa?

Allt från två personer till upp till över tio personer.
 
Läs senaste Bäst i Test 2020 av studsmattor här.

Annons