Byggnation | Trädgård 3 mar 2020

Uterum – Populärt med fristående

Skånska Byggvaror intygar att allt fler väljer att bygga fristående uterum på tomtens mest optimala läge. Den ideala platsen för önskad sol, skugga, avskildhet eller utsikt behöver ju inte vara direkt utanför altandörren. Så fler villaägare tar nu modet att placera sin inglasade oas i det hörn av trädgården som har de perfekta förhållandena, eller kanske rent av ute på bryggan. Detta håller Per-Ivan Christiansson, sortimentschef på Skånska byggvaror, med om.

–Ja, läget är ju avgörande för att kunna njuta av uterummet. Tidigare har nog många avstått från att unna sig ett uterum om ingen sida av huset har erbjudit en solig plats. Men, nu tycks fler tänka att det är värt en liten promenad ut till ett fristående uterum, i trädgårdens finaste läge.

Ett fristående uterum kan även få en mer flexibel funktion, som exempelvis en relaxavdelning intill poolen eller en ateljé för sommarens akvarellmåleri, i naturligt dagsljus. Dessutom kan uterummet bli en härlig övernattningsplats för tillfälliga gäster. Vill man inte skapa en sovalkov bakom ett draperi i uterummet, så räcker det gott med en bäddbar trädgårdssoffa och insynsskyddande lamellgardiner för att skapa ett somrigt gästrum. Den fristående placeringen ger då gästerna en helt privat sfär.

Tips och råd inför köpet

Per-Ivan Christiansson nämner fler flexibla möjligheter som uppstår när man placerar uterummet på den idealiska platsen.

–Många använder sina uterum för att förodla växter, innan de planteras ut på våren. Rummen används även som orangeri där känsliga sommarväxter vinterförvaras. Det blir ju även en idealisk plats att gömma undan skrymmande utemöbler på vintern. För när väl säsongen kommer för att njuta i uterummet så ska ju trädgårdsprylarna ändå ut, så de utgör inget hinder, berättar Per-Ivan.

Hans tips till de läsare som drömmer om ett utehus är:

–Tänk efter var placeringen blir bäst och hur ni ska använda rummet. Utifrån detta bör ni unna er att titta på många modeller. Skånska Byggvaror har butiksutställningar med bra bredd, där man kan känna och klämma på materialen och konstruktionerna. Även vår webshop erbjuder god översikt, inspiration, kunskap och kundservice. Ställ många frågor till oss så berättar vi gärna, och ni kan då göra kloka beslut. Vi har ju servat kunder sedan 1965 och byggt uterum sedan 1988, så det är väl idealiskt att börja sin uterumsdröm här. Vår historia, framtid och beständighet kommer av att vi fortsätter erbjuda bra kundservice, inspiration, garantier och kvalitet till bra priser.

 

Text: Tom Swales

 

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa Swimspa här.

Detta gäller för attefallshus.

Annons