Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 20 apr 2024

Utemöblerna som älskar att stå ute året runt

Att ha många olika sittplatser i trädgården är ju drömmen, men att ta hand om dem är ofta mindre kul. Johan Forsgren på Radical Wood ger några tips om hur du kan välja smart för att minimera jobbet.

En minnesregel för hur man ska ställa om klockan inför sommar- eller vintertiden är att tänka: Till sommaren ska utemöblerna FRAM, till vintern ska utemöblerna ställas TILLBAKA. Samma med klockan. Lätt som en plätt att tänka, men ganska mycket jobbigare att göra – att flytta utemöblerna fram och tillbaka mellan altanen och redskapsboden alltså. Men ett sätt att undvika det är att ha möbler som kan stå ute året om. Med kraftiga möbler med en träkonstruktion som är stabil och hållbar är det nämligen inga problem.

Johan Forsgren är grundare till företaget Radical Wood som tillverkar utemöbler i kraftiga och hållbara material. Hans bästa tips för hållbara utemöbler är att välja rätt möbler från början:

–  Se till att själva konstruktionen är testad i svensk miljö året runt och i material som passar för det skandinaviska klimatet. Vi använder till exempel svensk furu som förädlas och behandlas till våra utemöbler. Sedan ställer vi helt enkelt tillbaka dem i den utomhusmiljö som träden kommer ifrån.

Håller längre med behandling

Han menar att rejäla möbler kan stå ute året om.

De delar av året då man inte använder sina utemöbler kan man höja upp ena sidan av bordet och bänkarna så att regnvatten och smältsnö inte ligger kvar, utan rinner av. I övrigt så torkar man bara av dem och håller möblerna så rena man kan och önskar under året.

Men även de tuffaste utemöbler kan behöva lite kärlek och omtanke då och då.

– Alla målade utemöbler behöver bättringsmålas med tiden och det ser man bäst själv när det är dags. Tvätta rent möblerna och låt de torka och tillför den färg som är rekommenderad för de utemöbler du har. Är möblerna behandlade med Linax som är en linolja så bör de underhållas med ny olja ungefär var femte år. Men vill man så kan man givetvis behandla dem varje år om de känns torra, säger Johan. Läs mer om Linax på Radical Woods hemsida, https://radicalwood.se

Vissa fläckar är en del av charmen

Målade möbler är ofta lättare att göra rent, men hur tar man bort fläckar från linoljade utemöbler där smutsen ofta går in i träet?

– Bäst är att torka bort fläckar så fort som möjlig, tipsar Johan. Det som inte går bort kan istället få bli en charmig del av det levande, välanvända bordets historia. Vill man verkligen ha bort fläckarna helt så går det att slipa ner och efterbehandla linoljade utemöbler. Även målade utemöbler kan ju slipas, men de måste då målas på efteråt. Det gäller också om man får en spricka eller skada i trät men det tillhör också det naturliga i trät och där väljer man själv hur man vill göra.

Att skydda möblerna från fukt på känsliga ställen är något av det viktigaste när det gäller att förlänga deras livslängd.

–Ett bra tips är att sätta tassar på möblerna. Om de kommer upp lite från underlaget ligger det inte fukt mot träet konstant. Det funkar bra för möbler som står på altantrall, sten och asfalt med mera. När man ställer dem i gräset så sjunker de ofta ner lite och då är risken att du får fukt direkt mot träet trots tassar. Då får man se till att ha en större distans undertill för att vara på den säkra sidan när det gäller hållbarhet på lång sikt. Att lägga sten eller markplattor av något slag på gräset hjälper mycket.

Täcka över eller ej?

Stabila och rustika utemöbler som till exempel Radical Wood ska inte täckas över med presenning eller liknande, då kan de snarare ruttna.

– Nej, de ska stå ute och åldras med stolthet. Påverkade av vind, snö och regn kommer de att förändras och gråna med åren.

Annons