Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler 6 apr 2022

Utemöbler som förgyller vardagen: Få ut mer av sommaren

Våren och sommaren är tider då vi äntligen njuter av solens värme utomhus igen. Det blir dags att fylla trädgården, verandan, balkongen eller trädäcket med utemöbler. Här tipsar vi om hur du med olika slags möbler och andra produkter kan skapa en härlig uteplats för att njuta hela sommaren.

 

En av vårens höjdpunkter är att få slappna av, umgås och äta gott i utomhusmiljö. Med rätt utemöbler kan du snabbt skapa en mysig veranda, ett ombonat uterum, eller nyttja trädgården på bästa sätt. Utöver själva möblerna som används finns det knep som förgyller ytterligare. Testa att dekorera med gröna växter, mattor, dynor och kuddar i olika färger, filtar, ljusslingor och ljuslyktor.

 

Loungesoffa och loungemöbler för avslappning

Basen i många uterum, men också på terrassen, är loungemöblerna i form av en bekväm loungesoffa, loungebord och eventuellt loungefåtöljer. Ett populärt val här är konstrotting, som inte kräver något underhåll och dessutom är stilsäkert. Det tål solens starka strålar utan att bli blekt eller torka ut. I en skön loungesoffa kommer man garanterat att spendera många timmar!

 

Köper du nya loungemöbler kan du variera stilen med dynor i olika färger och material. Vitt skapar en lyxig och stilren känsla, men är kanske mindre praktiskt för barnfamiljen. Färgglada nyanser ger liv åt rummet, och kan antingen matchas med andra saker i rummet eller bryta av som en kontrast.

 

Stolar och bord för umgänge och god mat

Visst smakar allting lite godare i närheten till naturen? Genom att duka upp ett utebord får man både umgänge och möjlighet att äta i en härlig miljö. Välj material på bord och stolar efter var du ska placera dem någonstans, till exempel plast, aluminium, konstrotting eller trä.

 

Trädgårdsmöbler bör tåla regn och vind om du inte vill släpa dem in och ut. För smidig förvaring vintertid eller i dåligt väder kan man välja hopfällbara bord och stolar. Står utemöblerna däremot under tak behöver de inte vara lika tåliga, och i ett uterum är de ofta helt skyddade från väder.

 

Parasoll svalkar under heta sommardagar

Den svenska sommaren är relativt kort men blir samtidigt ofta riktigt het. Då är ett parasoll räddaren i nöden och ett bra komplement i trädgården eller på altanen. Parasollet ger svalka från solens värme och skydd mot UV-strålning – dessutom slipper man sitta och kisa medan man avnjuter en lunch eller tar en svalkande dryck.

 

Utekök – trenden som växer

Doften av grillat en sommarkväll är svårslagen, tycker många. För att lyfta matlagningen utomhus till nästa nivå har utekök blivit en fluga. Det är helt enkelt en fast plats där man kan laga mat, precis som inomhus. Beroende på hur mycket du vill investera i ett utekök finns många olika lösningar. Att kombinationen av frisk luft med närhet till naturen i trädgården och matlagning snabbt blivit populär inte svårt att förstå.

 

Hammock, hängmattor och hänggungor

Det är lätt att glömma bort att ”bara vara”. Kanske är det därför som hammockar, hänggungor och hängmattor lockar många. På balkongen eller verandan passar en hänggunga utmärkt, och hammock eller hängmatta blir snabbt ett omtyckt inslag i trädgården eller på altanen. Här kan du njuta av en bra bok eller bara låta tankarna vandra!

Annons