Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 10 apr 2024

Utemöbler med rätta gunget

Vem har inte suttit i en trädgårdsstol av bockat massivt järn och gungat långsamt vid sommarstugans knut? Vi dyker ner i det anrika företaget Grythyttan och pratar utemöbler.

Det är nostalgi på hög nivå när vi besöker Grythyttan Stålmöbler och provsitter de klassiska stolarna av modell A2 som fortfarande har en självklar plats i syrenbersåer och på uteserveringar över hela Sverige. Familjeföretaget startades redan 1895 och idag förvaltas kulturarvet av Network of Design-gruppen. Där ingår flera klassiska svenska bolag som String Furniture, Kasthall och Byarums Bruk.

Det var till Stockholmsutställningen 1930 som den ursprungliga Modell A-stolen i fjäderstål ritades. Den följdes senare upp med ett fullt möbelprogram för trädgården. Modell A blev med tiden A2 med mer distinkta vinklar och ett rakare utseende där också brädorna i rygg och sits har blivit färre än vad ursprungsmodellen hade.

Men bolaget firar egentligen 130 årsjubileum nästa år. Familjen Lindqvist i Grythyttan började tillverka hästskor 1895, en verksamhet som på 1930-talet ändrade inriktning mot trädgårdsmöbler. Under 40-talet kom även stålsparkar och Grythyttan Racer, en extrasnabb kälke!

Kulturarvet syns i varje berså

Grythyttans möbler återfinns fortfarande överallt i bygden. På Bredsjö ostcafé gungar man med fördel in eftermiddagen i den futuristiska modellen High tech, och vid Måltidens hus står det givetvis Grythyttemöbler på uteplatsen.

– Företagets historia är närvarande i allt vi gör, och vi är stolta att vara en del av svensk möbelhistoria, säger Jonas Wetterlöf som är VD på Grythyttan Stålmöbler. Och han avslöjar också vad som ligger bakom företagets framgångssaga:

– Hemligheten i gunget sitter i stativet av fjäderstål som tillverkas på plats här i fabriken.

Grythyttans möbler är byggda för att hålla i generationer.

– Vi får många frågor kring renovering av gamla Grythyttan möbler. Vi säljer lösa träsatser till bland annat fåtölj A2, både i den nuvarande bredden på 45 cm som tillverkats sedan 1964 och till äldre stolar som hade en större sittbredd. Vi ger också ofta råd kring hur man bäst tar hand om stativen och hjälper till med färgkoder för de många olika kulörer som funnits genom åren.

Det är fortfarande klassikerserien som säljer bäst, där fåtöljen A2 är storsäljaren. Idag tillverkas den i en rad olika utföranden som teak, ek, furu och vitlackad ek.

Vi går mot en mer naturlig trend när det gäller utemöbler

Precis som inom alla andra inredningsområden finns det en rad trender och strömningar när det gäller utemöbler. De senaste åren har trenden att ”flytta vardagsrummet ut till trädgården” varit stark. Stora loungemöbler i material som konstrotting eller andra vattenavvisande material har dominerat, utomhusmöbler som i uttryck hade kunnat passa lika bra inomhus. Men Jonas Wetterlöf menar att den trenden börjar vända.

– Nu verkar vi kika mer ut mot naturen och bort från vardagsrummet igen med materialval i trä eller lackad stål. Färg dyker upp igen också, vilket är spännande!

Annons