Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 9 mar 2024

Utemöbler för alla väder

För dig som är på jakt efter nya utemöbler och vill ha både lättskött, slitstarkt och riktig tygkänsla i dynorna: Det finns alternativ. Jerker Lindgren på Fritab berättar om utemöbler i sunbrella-tyg som tål både regn och sol och torkar upp på en halvtimme efter en regnskur.

Med våren i antågande börjar det äntligen bli dags att återerövra trädgård, altan och uteplats efter vår långa vinter. Hur står det till med utemöblemangen därhemma, är det kanske dags att förnya? Utbudet är stort och modellerna många, så du kan helt säkert hitta just de möbler du vill ha. Här vill vi särskilt tipsa om utemöbler med design av hög kvalitet som är extra tåliga och lättskötta.

Kan stå ute i både regn och sol

Utemöbler som du inte behöver flytta in eller ut i takt med den svenska sommarens inte sällan lynniga väder. Som tål både en regnskur och två och som kan stå ute till långt in på hösten.

– Dynor i sunbrella-tyg har en överlägsen prestanda bland de utemöbler som finns på marknaden. Väven är både vattenavstötande och mögelavvisande, samtidigt som den är motståndskraftig mot blekning från UV-strålar. Det innebär att den kan stå ute länge i både regn och sol. Till skillnad från de flesta andra tåligare utemöbler känns sunbrella-dynor inte så plastiga utan har en genuin tygkvalitet, berättar Jerker Lindgren på Fritab, tillverkare och leverantör av dynor och utemöbler sedan mer än 40 år.

Inomhuskänsla på uteplatsen

En riktigt slitstark utemöbel behöver förstås ha fler egenskaper än dynor i sunbrella-tyg.

– Till våra två utemöbelserier Easy och Bite använder vi en stoppning i dynorna av så kallat quickdryfoam-material, som istället för att suga åt sig större mängder vatten och fukt släpper igenom det. I kombination med ett underrede av aluminium får du möbler som du även efter en rejäl regnskur bara torkar av med en trasa, så kan du sitta i dem igen efter en halvtimme.

Båda serierna finns med tresitssoffor, fåtölj, hörnsoffa och solsäng och har en design som ger lite av en inomhuskänsla till uteplatsen.

– Till skillnad från många andra utemöbler så är de klädda möbler, precis som soffgruppen i ditt vardagsrum, vilket de ju kan vara eftersom de är så tåliga, säger Jerker Lindgren.

– En förutsättning är förstås att möblerna är lätta att rengöra – och det är de: Att borsta av dem med jämna mellanrum räcker i de flesta fall. För fågelspillning och fläckar, ta lite såpa eller diskmedel om det behövs och spola av dem med trädgårdsslangen. Hur enkelt som helst.

Text: Tobias Christoffersson

Annons