Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Livsstil | Trädgård 14 jun 2024

Uteköket där kamadogrillen står i centrum

Att grilla är för många det självklara sättet att umgås under årets varmare månader. Kamadogrillar har de senaste åren öppnat upp helt nya möjligheter för alla grillentusiaster – och nu finns möjligheten att göra miljön runt grillen än mer komplett, med ett specialdesignat utekök.

Det finns grillar och så finns det grillar. Kamado är japanska och betyder (fritt översatt) härd eller ugn och det är just detta som är grillens stora uppsida. Den är allt som behövs för att laga en komplett måltid.

– Kamadogrillarna är otroligt mångsidiga. Man kan köra en hel karré till pulled pork eller en saftig och god entrecôte. Samtidigt går det att grilla korv eller få upp grillen i över 400 grader för en pizza, säger grillexperten Magnus Karlsson, grundare av grilltältet.se och kitchenoutside.se.

Specialtillverkat utekök

Kamadogrillarna är tillverkade i tjock keramik och är en investereing i något, som enligt tillverkarna, ska hålla livet ut. Då det är en stor chans att den blir uteplatsens nya huvudrollsinnehavare kan det också vara värt att komplettera med ett riktigt utekök. För alla hemmakockar vet ju att avlastningsytor och förvaring är A och O när det kommer till njutningsfull matlagning.

Magnus Karlsson har länge efterlyst en lösning som passar just kamadon.

– Tidigare har det saknats ett utekök anpassat för den här typen av grill, om man inte bygger ett själv. Nu finns det äntligen ett nytt koncept som är tillverkat för just kamadogrillarna. De finns i olika färger och storlekar och borden laserskärs ut efter den modellen man har. Precis som grillarna är de byggda för att hålla och rymmer jättemycket förvaring och har väldigt fina tillredningsytor. Dessutom har de hjul och går att flytta runt, säger han.

Låg temperatur

Att kamadogrillarna blivit så pass populära har till stor del att göra med mångsidigheten och att man kan få till det där möra köttet som smakar mer restaurang än torr hemmagrill, förklarar Magnus.

– I en vanlig kolgrill lägger man på mer eller mindre kol för att justera temperaturen. Här reglerar man istället temperaturen med med luftspjäll. Den fungerar som en lergryta och man kan tillaga mat på låg temperatur under lång tid. Det blir nästan som en ugn eller gasolgrill i formen av en kolgrill, vilket folk gillar. Dessutom är de bränslesnåla, säger han.

I slutändan är det totalupplevelsen som gör kamadogrillen till en vinnare, menar Magnus Karlsson.

– Det handlar inte längre om att bara grilla en korv. Nu kan du tillaga hela måltiden och använda uteplatsen som ett riktigt kök, avslutar han.

Text: Cecilia Bäcklund

Annons