Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 18 apr 2024

Utekök har blivit inne

Intresset för utekök har vuxit lavinartat senaste åren. Trenden att spendera mer tid utomhus är tydlig i hela Europa, men framför allt i Skandinavien. Här gäller det att maxa de få varma dagar vi har helt enkelt.

– Sedan vi började med utekök i Skandinavien för åtta år sedan ser vi en tydligt växande trend, berättar Per Bergström som är uteköksexpert på MyOutdoorKitchen.

–I början handlade det mest om att komplettera sin grillplats med en vask och ett kylskåp. Men de senaste åren har vi sett att kunderna också väljer att bredda användningsområdet av sitt utekök och lägger till pizzaugn, sidobrännare, mer förvaring, kamadomodul eller teppanyaki, för att ta några exempel.

Utekökens form och design har också förändrats med åren.

– Tidigare skulle det vara stora grillar, med mycket stål och nästan en amerikansk känsla. Det förekommer givetvis fortfarande, våra stora paket som modellen Kansas är populära.

Men idag består fyra av fem beställda kök av svarta moduler. Fler och fler kunder önskar också en lite mer minimalistisk, eller som vi kallar det – skandinavisk design. Ett exempel på det är stilrena varumärket Skeldervik som tillverkas i Sverige.

Hur går man då tillväga för att bygga sitt utekök?

– Ofta har man en tanke på vad man vill ha i sitt utekök, men det kan vara svårt att föreställa sig hur det kommer att se ut rent visuellt innan det är på plats. Ett bra tips är att besöka några olika webbsidor med inspiration för att se vad som skulle fungera för just dig.

Det är också en fördel att prata med sin leverantör innan man beställer för att säkerställa att man får en så bra lösning som möjligt utifrån sina förutsättningar.

– Vi hjälper nästan alltid till i någon mån med planering. Bland annat så kan vi ta fram en ritning i vårt kostnadsfria 3D-verktyg som visualiserar uteköket hemma i kundens egen miljö.

 

Expertens bästa tips för att lyckas med ditt utekök

Per tipsar om några av de viktigaste sakerna att tänka på.

– Vilken placering och storlek har du plats med? Du bör också fundera på vilka funktioner du önskar nu, och om dina behov och förutsättningar kommer att förändras. Till exempel kanske ni inte har utdraget vatten idag, men kanske kan lösa det om 2-3 år. Då kan det vara en idé att förbereda för det redan nu.

Behöver köket stå ute under vintern är det bra att välja rätt typ av rostfritt stål, då klarar uteköken även vinterklimat. Per ser också att många kunder kompletterar med mer förvaring något år eller två efter att de köpt sitt utekök.

– Många verkar underskatta hur mycket förvaring som behövs för grillverktyg, kryddor, hushållspapper och annat som är bra att ha nära tillhands vid sommarmatlagningen.

Det finns givetvis flera olika vägar att gå när det kommer till att bygga ett eget utekök.

– En del kunder vill bygga sin egen grund i murbruk eller andra material för att sedan placera inbyggbar grill, vask och förvaring i det. De lösningarna ser jag dock alltmer sällan nuförtiden då de kräver mer planering, kunnande, arbete och blir trots allt ofta dyrare i slutänden. De fristående modulerna är betydligt enklare att hantera. Jag brukar säga att man kan ha en grillfest en halvtimme efter leverans!

Annons