Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Snickare 3 sep 2023

Upptäck timrets möjligheter

Att använda timmer vid byggnation är en traditionell metod som har anor långt tillbaka i tiden. Inte minst här i Sverige där tillgången på råvara i våra många och vidsträckta skogar är god. Vi har pratat med Frode Munkeby på Volund Timberworks i Årjäng om att bygga och renovera med timmer.

Genom att låta renovera ett timmerhus som sett bättre dagar och byta ut trasigt timmer återställer du dess charm och bevarar samtidigt historien. Och med timmer från lokalt skogsbruk kan du ge din byggnad nytt liv så att det kan stå kvar under lång tid. Det är en investering som berikar både ditt boende och det svenska kulturarvet.

Renoverar enligt gamla metoder

Just nu är marknaden för timmerarbeten mycket god, säger Frode, som upplever ett särskilt högt tryck på renovering av sommarstugor, med både utländska och inhemska kunder. Enligt Frode så är det viktigt att använda sig av gamla metoder vid renovering av gamla timmerhus.

– Gamla metoder innebär att man använder sig av samma typ av verktyg och tekniker som man gjorde när huset byggdes, för att allt ska passa in i helheten. Det skulle ju inte se lika bra ut om man använde moderna sågar och verktyg vid renovering av en flera hundra år gammal byggnad.

Hållbart hantverk för framtiden

För Frode är det viktigt att hantverket är av högsta kvalitet och han säger att det han bygger och renoverar ska stå sig i många decennier framöver.

– För mig är det självklart att materialet ska ge vika före hantverket. Den dagen det återigen blir dags för renovering så ska det alltså inte bero på mitt arbete utan på att materialet gjort sitt.

Mer än bara hus

Man kan såklart använda timmer till mer än att renovera gamla hus eller bygga stugor. Enligt Frode så är det fantasin som sätter gränserna men att några exempel är orangerier, synliga takstolar och konstruktioner, entréer, informationstavlor och pergolor. Frode säger att man med ett bärande ramverk i timmer bland annat får frihet till öppna planlösningar.

Lämnade Norge för den värmländska skogen

Frode kommer ursprungligen från Norge där han började arbeta med timmerkonstruktioner i fjällen för ungefär 20 år sedan. Han tar sig gärna an udda projekt där han får använda sin kreativitet, och sedan fyra år driver han Volund Timberworks utanför Årjäng.

– Jag flyttade till Sverige för äventyret och att få göra något nytt. Nu bor jag mitt i skogen där jag har mitt eget sågverk och sågar timmer från egen skog. Att arbeta med timmer är både min hobby och mitt yrke så för mig är det en livsstil, säger Frode.

Text: Jimmy Karlsson

Annons