Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 30 nov 2016

Upplev ljuset i Abisko

Vi svenskar är rätt duktiga på att ta oss utanför landets gränser för att se och uppleva annat och exotiskt. Handen på hjärtat, hur många har varit uppe i Norrland och upplevt det fina och fantastiska som finns där? Vårt avlånga land har mycket att ge, som Abisko till exempel. Ett över 100 år gammalt turistmål som fortsätter att locka turister år efter år, året om.

En stor anledning stavas norrsken

– Abisko är världens bästa norrskensplats. Det är vetenskapligt bevisat, säger Klas Ekdahl som driver Abisko Guesthouse.

Norrsken innebär att små partiklar som lämnat solen kommer in i atmosfären och färgas i olika färger. Vilket syns när det är goda väderförhållande och det varit bra solaktivitet. Norrskenet kan upplevas från den första mörka natten, 25 augusti till det blir ljust igen, 10 april.

– Det är väldigt magiskt, stort och speciellt!

Klas Ekdahl har bott i Abisko i 30 år men har ändå inte tröttnat på norrskenet.

– Nu har vi haft norrsken 24 kvällar på raken, det är helt sjukt, till och med för mig som har upplevt det så många gånger.

Här driver han Abisko Guesthouse, boende med självhushåll och ett batteri av häftiga aktiviteter för gäster som kommer från när och fjärran. Han tar dem ut på bland annat skidåkning, skoterturer, hundspann, vandring med snöskor och isfiske.

– Vi går flera timmar i snöskor, gör upp eld, dricker varmt. Skoterturen nattetid när vi tittar på norrskenet är väldigt populär. Man bestämmer själv om man vill köra själv eller hellre sitter i en kälke bakom för att fullkomligt kunna njuta av skådespelet på himlen. Många gäster är från Asien och naturen här blir ju väldigt exotisk för dem.

Abisko är ett fantastiskt resmål även på sommarhalvåret. Med midnattssolen som varar från maj till juli och gör att solen aldrig går ner. Men också den underbara naturen, vandringslederna och fisket. Massor att uppleva alltså, i Sverige.

 

Det här är norrsken:

Norrsken uppstår när energirika elektroner från rymden (mestadels från solen) faller in mot jordatmosfärens övre del. Elektronerna följer magnetiska fältlinjer från de yttre delarna av magnetosfären och träffar atmosfären längs en excentrisk oval runt vardera magnetiska polen, norrskensovalen.

 

Källa: www.ne.se

Annons