Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Motor | Motorcyklar 12 feb 2024

Upplev landsvägen på historisk hoj

Vill du blänka av mc-nostalgi på vägarna i vår? Fler och fler mc-entusiaster väljer en hoj med historia från Indian Motorcycles. Villanytt fick kontakt med bolagets Niklas Frisk som brinner för det svenskättade varumärket.

Den första Indian Motorcycle såg dagens ljus 1901. Då fanns inte motorcyklar för kommersiellt bruk. Det var svenskättlingen Oscar Hedström som tillsammans med en cykelkonstruktör byggde den allra första. Ett par år senare dök Harley Davidson upp och tillsammans välte de vägarna.

– Fajten om kunderna stod på racingbanan där Indian var riktigt duktiga. Många rekord som sattes står sig än i dag och den kampen har format företagen. Våra kunder uppskattar att det finns ett svenskt arv, berättar Niklas Frisk.

Lättkörd nostalgi-hoj

På frågan vem som väljer en Indian idag svarar Niklas att spekulanter och köpare finns på olika erfarenhetsnivåer. Men en sak som sticker ut är att många kvinnor och män väljer en Indian på grund av låg sitthöjd och låg tyngdpunkt.

– Hojarna har en låg tyngdpunkt, ett arv som hänger kvar. Samtidigt har de också stora motorer och detaljer som fanns med på 40-talet. Charm och själ samsas med modern innovation, många blir imponerade, när de rullar iväg.

Indian har också många modeller som passar nybörjare.

– Indian-hojar är förlåtande och lättkörda oavsett vilken modell du väljer. Och det är bra. Med en svårkörd motorcykel, tar man udden av frihetskänslan.

Känslan viktig

Utseende och stil är viktigt för mc-förare, generellt, och det gäller även Indian-ägaren. De flesta vill följa upp åkdonet med kläder och andra attribut.

– Att äga en mc är så mycket mer än själva motorcykeln. Känslan är viktig att man åker på något unikt som inte alla andra har. Samtidigt brukar många som kör en mc också träffa andra som kör samma motorcykel. Indian-burna vänner är ofta med i medlemsklubben IMR.

Mc-mässan 2024

Den 26–28 januari går årets mc-mässa av stapeln på Stockholmsmässan. Niklas berättar att Indian Motorcycles kommer att ha en stor monter och ett fullt utbud av alla modeller. Medlemsklubben IMR kommer också vara där.

– Jag ser mässan som en mötesplats och guide för att planera sitt nästa mc-köp. Även för dem som är där för första gången. Det blir möjligheter att prata med oss om våra olika modeller och vad man ska tänka på. Men också att träffa andra som kör motorcykel. Ett skönt häng, avslutar Niklas Frisk.

Text: Eva Rydinger

Annons