Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Livsstil | Resmål 9 jun 2022

Upplev Dalsland med aktiv avkoppling

Sök dig bort från hetsen, stressen och storstadslivet och landa mjukt i naturen. Ragnerud vandringsdestination välkomnar med aktiv avkoppling genom vandring, paddling och äventyr för barnen.

Ragnerud är en vandringsdestination i Dalsland och beläget i västra delen av Kroppefjälls vildmarksområde. Här finns tillgång till aktiv avkoppling med 80 km vandringsleder och hela tolv naturreservat alldeles i närområdet. Det är Linus Bergström som driver anläggningen tillsammans med sin fru Marielle Örtengren, på familjegården där hon är uppvuxen.

– Avkoppling för mig är att aktivera mig och komma bort rent mentalt. Är jag ute i skogen eller paddlar får jag avkoppling på ett annat sätt än att ligga på soffan. Jag blir mer närvarande i det jag gör, säger Linus Bergström.

Vandra nya leder varje dag

Anläggningen ligger i Kroppefjälls vildmarksområde som erbjuder ett stort antal leder med olika längder, sträckningar och rundslingor. Lederna har varierad terräng med skog, sjöar och tjärn och längs med Ragnerudsjön kan man stanna till och njuta av den hänförande utsikten. Den längsta leden är hela 32 km och tar dig tillbaka till platsen du utgick från.

– Tittar man på Kroppefjäll sticker det ut. Det är kuperat och går lite upp och ner och Kroppefjällsleden knyter samman elva av naturreservaten på Kroppefjäll. Vi har också egna leder och rundslingor på vår mark – allt från 2–7 km, det skapar både valmöjligheter och variation. Och för den som föredrar att upptäcka naturen på hjul finns lugna, grus- och asfalterade landsvägar samt MTB-leder.

Känn lugnet när du glider över ytan

Dalsland är Sveriges sjörikaste landskap och Ragnerudsjön är en sjö som ligger lugnt och skyddat. Till ytan är sjön inte jättestor och passar med sina 10–12 kilometer längs med stranden för härliga paddlingsäventyr.

– Vi hyr ut kanoter, kajaker och SUP boards om man inte har egen utrustning. Och för den som vill kan man fiska abborre och gädda också, det finns roddbåtar att hyra, berättar Linus Bergström.

Bo naturskönt i stuga – eller campa

De flesta av stugorna ligger på området med sjön som nära granne och det finns även stugor som ligger avskilt några hundra meter från området.

– Vi har femton stugor i olika storlekar och i flera av dessa är fyrbenta vänner välkomna. Du kan också tälta och campa – vi har campingplatser alldeles nere vid sjön. Här finns också en bastu, säger Linus Bergström.

Aktiv avkoppling för barnen

Det finns också möjligheter för den aktiva familjen. Ragnerud har en stor lekplats, minigolf och äventyrsstigar för de minsta hjältarna. En mysig aktivitet är att tända grillen nere vid sjön.

– Om man vill slippa tänka och planera för lunch erbjuder vi färdiga lunchpaket. Eller kan man koppla av och unna sig att äta en god måltid i restaurangen lagad på närproducerade råvaror, avslutar Linus Bergström.

Text: Eva Rydinger

Annons