Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 7 feb 2020

Unika träreliefer som visar Falkenbergs vackra naturlandskap

Det är den blå färgen man fastnar för och som magiskt omringar de böljande slätterna på den halländska kusten. Och när man också förstår att den magiska färgen känsligt målats på en trärelief, utsmyckad och utskuren i trämaterialet furu, av konstnären Svenne Larsson, blir verket höjt en extra dimension. Han har varit verksam konstnär sedan 1976 och metoden som han använder för är han helt unik om i Sverige. Och de fina naturmotiven kommer fram när han spenderar timmar av att teckna ute i naturen, och där havet, stränderna, klipporna och fåglarna är den största inspirationen. 

Konsten har upptagit hela Svennes liv, och han mår bra av att uttrycka sig konstnärligt och känner sig tom när han inte är aktiv. Han började att arbeta med grafik i koppar och trä men gick sedan över alltmer till att skära träreliefer. Han har hållit framgångsrika separatutställningar över hela Sverige, från Båstad till Överkalix och även medverkat på tv, i programmen ”Sverige” och ”Landet runt. Hans utsmyckningar pryder bland annat skolor och vårdmottagningar runtom i Sverige, så om du har råkat på ett av hans verk, kanske glada barn som leker på en skolgård, är det inte så konstigt. 

Och det är fantastiska verk han skapar. Han utgår i sitt arbete från en bit obehandlad furu, som han skissar upp sin teckning på och där skissen från naturen finns bredvid. Färgerna till tavlan finns inom honom, förvarade, för att sedan uttryckas i en kreativ process. Han förklarar sedan själva arbetsprocessen;

– Jag sitter och karvar ut motivet för hand och använder olika små verktyg, så som fina stämjärn och små täljknivar. En del kan vara väldigt smala, bara ett par millimeter breda för att komma åt i de fina detaljerna, berättar Svenne. 

Själva färgprocessen, när han färglägger, tycker han är oerhört spännande. Och för att få fram de färger som han söker provar han vid sidan om på en träbit, tills de rätta nyanserna kommer fram. Han använder tunn oljefärg för att det skall flyta in i träet och ge den rätta känslan. Med den unika metoden har han bland annat skapat charmiga porträtt av gamla hus i Falkenberg, vackra fåglar och olika naturmotiv så som stränder och mäktiga klippformationer. 

FÅGLARNA PÅ KUSTEN STOR INSPIRATION 

Något Svenne vurmar för mycket är fåglar. Och för att få till de mest utsökta fågelrelieferna, har han en vän som är fågelfotograf, som sänder över bilder. Och vilka tavlor han har gjort. Ett par knölsvalar flyger över havet och deras stora och mäktiga vingar ger hela konstverket kraft. Eller en tornfalk som sitter på en pinne och begrundar dagen eller en strandskata som söker bomaterial på stranden, där träets utmejslingar ger hela bilden ett så levande intryck. 

– Det är väldigt inspirerande att försöka få fram fåglarnas karaktär och så som de är och deras fina färger. Och det finns ju så många olika typer av fåglar och mycket att utforska så det kommer jag att hålla på med ett tag, skrattar han. 

Vill du kanske uppleva Svennes konst live, så kommer han att ställa ut i Malmö, Limhamn, under fösta adventshelgen, på en stor konstsalong som heter ”Konst i Advent”. Utställningen pågår 29/11 till 1/12.  Sedan skall han även ställa ut tillsammans med en keramiker i Sparbankshallen i Falkenberg 4 februari till 27 februari 2020. 

Svenne är även öppen för olika typer av beställningsjobb. Kanske har du en landskapsbild du vill ha i relief? Skicka bilden till Svenne, och han kommer göra en magisk trärelief av din bild. 

www.svennelarsson.com 

www.facebook.com/svennelarsson.falkenberg/ 

Linda Johansson 

Annons