Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Kök 5 sep 2018

Undvik tabbarna när du planerar kök

Array

Att bygga ett kök så att det får en unik estetisk karaktär och optimal funktion, är en konst. Man behöver kunna tänka tredimensionellt och ha kunskap om ljus, reflexer, ergonomi, proportioner och hur linjer samarbetar. För att kunna komponera ihop allt det där, så måste man också veta vilka produkter som kan åstadkomma den upplevelsen.

Fem avgörande faktorer

Erik delar upp köksplaneringen i fem avgörande delar:

– Ergonomi är nummer ett. Allt måste förhålla sig till hur kroppen rör sig i ett kök. De vanligaste och viktigaste matlagningsmomenten ska styra vilka köksdelar som ska finnas inom räckhåll. Placering och höjd styr vad man kan överblicka, och redskapens tyngd påverkar hur högt man bör ha dem. Nummer två är att tillgodose kundens behov. En del behöver många köksmaskiner, och kanske dubbelt av vissa, stora skåp eller många små.

Del tre handlar om estetik, att skapa trivsel med köket som en enhetlig snygg möbel. Det styrs av hur proportioner, linjer, former, ytor, material, beslag och detaljer samarbetar. Vikten av bra komposition blir uppenbar när man ser alla valmöjligheterna i butiken, på Första Långgatan 14.

– Ljussättning är väldigt avgörande vilket vår samarbetspartner, Exxel AB, är mästare på, tillägger Erik.

Budgeten och huset

Punkt fyra handlar om kundens budget, och att uppfylla drömmarna inom den. Och för det femte ska allt vara tekniskt möjligt:

– Man måste beakta eventuella krokiga väggar, porösa material, räkna med både gamla och nya ledningar och rör.

Processen kan uppfattas som onödigt komplicerad, men med erfarenhet så går det smidigt.

– Ja, vi lyckas alltid genomföra det som kunden drömmer om, och troligen är det därför vi har både flest och högst kundbetyg på exempelvis Eniro.

Fotnot: Köksforum representerar sju stora köksfabrikat, och ska ej förväxlas med HTH Köksforum som endast har det egna varumärket.

Text: Tom Swales

Annons