Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Handel | Livsstil 26 apr 2023

Ullkappor i färg och prinsesskärning trendar

Intresset för handgjorda ullkappor ökar bland de som söker mer personliga ytterplagg än butikskedjornas masstillverkade jackor av syntetmaterial. Ulltyger i färger ger särskilt stora möjligheter att bygga sin unika stil, när man inte vill ha samma outfit som alla andra. Vi ber Marie Kling, grundare av märket Kling Kollektion förklara varför ull är så omtyckt.

Ull är inte bara ett naturmaterial som fåren gärna bjuder oss på, två gånger om året. Som material i kappor och rockar har ullen dessutom mycket speciella egenskaper:

-Det är självrenande. Ofta räcker det med en vädring för att fräscha upp en ullkappa som använts mycket. Det beror på att ullfibrerna är täckta av det naturliga fettämnet lanolin som står emot fukt, smuts och dålig lukt. Det gör att ulltyget håller dig varm, även om det utsätts för fukt och väta. Det är naturlig high-tech, berättar Marie.

Flirt med historien

De starkast trendande ullkapporna är de med Klings karaktäristiska färger och feminina skärning, som den insvängda midjan och vida nederdelen.

-Skärningen är smickrande för alla kroppar, även de i större storlekar, förklarar Marie.

Villanytt upplever att den vida kapuschongen tillför en spännande medeltida touch, och den synliga knappraden har stilreferenser till 1800-talets eleganta soldatuniformer – kombinerat i en modern look. Ett annat genomgående karaktärsdrag är de både stickade och tovade ulltygerna. De görs i Italien, där de mest framstående tillverkarna finns.

Intresse för svenskt ökar

Marie upplever att allt fler återupptäcker ullens särskilda egenskaper, och att svenska konsumenter värdesätter svensktillverkat.

– Att vi designar och syr kapporna småskaligt, i ateljén utanför Norrköping, betyder något mer för de som bär dem, jämfört med plagg från exempelvis en stor asiatisk fabrik. Det känns mer unikt och personligt att köpa sin kappa direkt av mig, träffa mig ute på mässorna där man kan prova, känna och välja. Då får de även veta allt om designen, sömnaden, materialen och egenskaperna. Det ger en uppskattad exklusivitet, utan att fördyra eftersom kunderna köper direkt av oss.

Text: Tom Swales

Annons