Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Textil 10 jun 2024

Ull ger fin akustik på både väggar och golv

Formgivaren Christina bakom Swedish Carpets berättar om hur ullen får villans rum att mjukna.

Rena ytor. Stora glaspartier. Öppna planlösningar. När ljudet får studsa fritt mellan väggarna kan höga ljudnivåer uppstå.

– Akustiktextil i ull är, förutom ljuddämpande, ett estetiskt inslag i rummet för både privata bostäder och offentlig miljö, menar Christina.

Ull är bra för akustiken

Christina berättar varför ullen är ett bra textilmaterial för akustiken. Ullen är en kraftigare textil och kan omfamna ljudet, tack vare ett djup i sin struktur som är mjuk och absorberande.

– En stor fördel är också att ullen inte behöver flamskyddsbehandlas, då ullen blir till smulor när denna brinner, menar Christina.

Råryor för väggar och golv

Akustiktextilier som ullmattor kan placeras både på golv och väggar.

– Har du sten- eller betongytor i rummet är det väldigt bra att lägga en ryamatta på golvet. Då ljudet färdas, kan man även hänga ryorna på väggen, det har man gjort i århundranden! Hela miljön får en mjukare atmosfär med textiler.

Storlek och mönster

Christina kallar sina ryamattor i obearbetad ull för rårya. För väggplacering monteras dessa råryor fritt hängande på en trälist. Akustiktextilierna monteras i träramar som är 60×60 cm eller 60×180 cm. På så sätt blir textilierna också en estetisk inredningsdetalj.

– I mina kollektioner har jag både spunnet garn och kardad ull, men jag jobbar gärna med den råa ullen som är helt obearbetad. Inspiration hämtar jag från naturen och våra olika årstider. I Swedish Carpets kollektion av ullprodukter har jag även lampor som ger ett fint skimmer och upplevs som en måne i taket. Det mjuka skenet passar väl för ett sovrum. Ullen i våra produkter kommer från svenska fårgårdar, avslutar Christina.

Tex: Eva Rydinger

Annons