Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler 20 maj 2024

Trolla bort din tv

En stor tv-skärm förhöjer upplevelsen av film och tv. Den ger också en stor, svart och rätt tråkig yta i rummet när tv:n inte är på. Johan Englesson hos möbeltillverkaren Englesson tipsar om specialmöbler som helt enkelt trollar bort din tv när du inte använder den.

Stora, platta tv-skärmar är idag standard i de flesta svenska hem. En bildyta på 50 tum och uppåt är inte ovanligt och ger en upplevelse tidigare generationer inte kunnat föreställa sig utanför biosalongen. Du får emellertid även en lika stor, svart och meningslös yta i ditt rum när skärmen inte är på.

– Men du behöver faktiskt inte låta tv:n styra din heminredning. Vad sägs om att kunna trolla bort skärmen med en enkel knapptryckning och trolla fram den igen när du vill använda den? frågar Johan.

Skärmen försvinner och väggytan frigörs

Lösningen är en specialmöbel med inbyggd tv-lift som enkelt och elegant låter dig dölja din skärm när du inte använder den. 60-årsjubilerande möbelföretaget Englesson i Djursholm till exempel, som designar och tillverkar framför allt trämöbler för hand, har tagit fram en särskild skänk med inbyggd tv-lift.

– När du inte har tv:n på förvarar du den inne i skänken, där det även finns plats för en soundbar som kan döljas bakom en lucka. Vår skänk har dessutom låsbara hjul, så att du kan även flytta din tv i rummet som du vill. Flexibelt samtidigt som du frigör väggytan.

Nytt för i år är en smalare och nättare tv-liftmöbel med likadan framsida och baksida, gjord för att ha fristående framför en säng eller mitt i ett rum, till exempel som rumsavdelare i en liten lägenhet.

Smidigt och säkert

Rent praktiskt fungerar tv-skänken med lift så att du första gången monterar skärmen i liften med hjälp av två medföljande metallfästen. Du skruvar fast dem i de standardiserade monteringshål som finns på baksidan av alla tv-skärmar (enligt så kallad VESA-standard), lyfter sedan tv:n på liften och fixerar fästena så att de sitter stabilt. Upptill på liften täcks skärmen av ett magnetlock som smälter in i möbeln när den inte används.

– Skänkens lift har flera inbyggda säkerhetsfunktioner. Den stannar automatiskt om något hamnar i dess väg, så du behöver aldrig oroa dig för att klämma fingrarna eller skada din tv.  Särskilda hål och utrymmen gör det också lätt att leda och dölja kablarna.

Englessons tv-skänk med lift finns för skärmar på 55 och 65 tum i tre olika varianter för olika inredningsstilar: En modern och en mer klassisk, båda i svart eller vitt, samt en med träribbor i valnöt.

 

Text: Tobias Christoffersson

Annons