Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Inredning | Möbler 7 nov 2022

Trendspaning: Norden möter medelhavet i hållbar design

I förra numret rapporterade Villanytt om det växande intresset för villor med stilmix av Norden och medelhavet. Trenden fortsätter inomhus, och det spanska möbelmärket Hannun har nu fått en representant i Sverige. De rustika trämöblerna fångar upp svenskarnas kärlek för naturmaterial, genuin träkänsla, hantverkskvalitet, linjära former och hållbar tillverkning. Vi ber Anne Bengtsson på nätbutiken Nordisk Hygge, berätta mer om inredningsstilen.

Stilmässigt märks både skandinaviska och mediterranska influenser. Träet spelar huvudrollen, dess ådring är väl synlig och dimensionerna i virket är rejält. Samtidigt är designen smart och enkel, utan skulpturala ornament och dekorer, likt det nordiskt moderna idealet. Även om de flesta väljer sina möbler utifrån design, format och funktion så kan det ändå ge lite extra njutning när man vet att de har tillverkats hållbart och miljövänligt. Anne förklarar konceptet:

-Ja, möblerna tilllverkas on demand, alltså specifikt för varje kunds beställning. Det gör att inga material, naturresurser eller energi riskerar att slösas bort på överproduktion som sen måste reas ut. Jag tror också att man känner något speciellt för möbeln som förverkligats just för mig, eller dig. Bakom märket finns flera små egna snickerier som handplockats. Och de skapar möblerna av återbrukat, eller maximalt miljömärkt, virke material och virke.

Det är en spännande känsla att möblera, använda, sitta eller sova i möbler vars delar har haft andra tidigare liv.

Exempel på stilen

Villanytt noterar flera fina exempel på stilen, bland annat matbordet Gregor, av det tåliga träslaget Iroko. Det är handgjort av recyklat kvalitetsvirke, hos en familjeverkstad i Valencia. Det mörka träslaget, de räta linjerna och de massiva kryssbenen ger ett elegant och robust intryck.

-Personligen gillar jag vägghyllan Makemba. Hyllplanen är till synes enkla reglar som hänger på två rep av jute, och det ger en vacker enkelhet.

I avdelningen Förvaring hittar vi byrån och garderoben ”Haydé”, med naturligt rottingnät som klär dörrarna och lådorna. Likt många av de andra möblerna är även dessa handgjorda, i detta fall i en mindre snickeriverkstad i Barcelona.

Sidebordet Giulia är skapat i Jessicas verkstad, i Barcelona, men ser verkligen skandinaviskt ut. Virket är gran, designen är minimalistiskt linjär, och de tunna metallbenen ger möbeln en lätt och stilren känsla.

On demand ökar valfriheten

En ytterligare fördel med att möblerna tillverkas på beställning är man då får möjlighet att själv välja vilken nyans på ytbehandlingen som man önskar. I flera fall kan man välja mellan färgtoner som olivträ, antikt valnötsträ, naturligt valnötsträ, sandhav, natur, vit och antikvit. I vissa fall kan man även välja antal hyllplan, och andra alternativ. Villanytt gillar att de enskilda hantverkarna och verkstäderna omnämns av Nordisk Hygge, vid produkterna på hemsidan.

Text: Tom Swales

Annons