Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Måleri/Tapeter 28 jan 2024

Trender och tips till dig som ska tapetsera

Är det dags att tapetsera? Var det ett slag sedan senast? Här är några trender för 2024 att inspireras av och några tips att tänka på, förmedlade av Cornelia och Fredrik Bergåse på Bergåse Färg Vägg Golv.

Du som har bestämt dig för att tapetsera om därhemma har lite att välja bland. Eller snarare oerhört mycket. Utbudet av vackra och spännande tapeter är större än någonsin, och e-handelns möjligheter gör de flesta lätt tillgängliga några knapptryck bort. I den här artikeln har vi bett Cornelia och Fredrik Bergåse på Bergåse Färg Vägg Golv ge en vägledning.

Bergåse är ett familjeföretag i fjärde generationen med mer än 70 år i branschen, med en webbshopp med brett utbud av tapeter och en komplett butik för färg, tapeter och golv i Helsingborg.

Classic Luxury och naturnära

Först tipsar Cornelia om två högaktuella tapettrender för 2024. De kan sammanfattas med begreppen classic luxury och naturnära färger.

– Classic Luxury är en stil som blandar nytt, gammalt och extravagant på ett elegant och luftigt sätt. Lite art deco, lite antika valv, lite sidentyger och guld. Tapeterna har ljusa och lätta färger, gärna med rosa och terracottatoner, berättar Cornelia.

Därifrån är gränserna flytande till en annan trend: naturnära färger och mönster.

– Olika milda gröna nyanser fortsätter vara populärt, liksom tapeter med botaniska tryck och mönster av växter och blommor. Gärna i stil som anknyter till allmoge och folklore och ger en lantlig känsla.

Förbered rätt så går det lätt

För dig som inte har tapetserat på länge är här en god nyhet: Idag är de allra flesta tapeter av så kallad easy up- eller non woven-sort, som är avsevärt lättare att handskas med än gammaldags papperstapeter.

– Till skillnad från papperstapeter är easy up-tapeter formstabila och mindre känsliga. Du rollar tapetlimmet på väggen och monterar sedan upp tapeten, och blir det inte helt rätt kan du ta ner den igen och ändra med mindre risk att den går sönder, säger Fredrik Bergåse.

Men innan du sätter upp tapeten är det viktigt att vara noga med förberedelserna. Riv bort eventuell tidigare tapet om den sitter löst eller har struktur, spackla och slipa bort ojämnheter. – När du tapetserar, tänk på att börja tapetsera vid fönster eller dörr, och se till att få första tapetvåden rak; ta hjälp av lod eller vattenpass. Limma väggen rikligt, cirka en och en halv våd åt gången. Tänk en helg till ett normalstort rum så har du goda marginaler. Riv ner och spackla första dagen, slipa och tapetsera andra dagen. Tid och lite tålamod, så blir det bra!

Text: Tobias Christoffersson

Annons