Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 23 maj 2024

Tre äventyr för den aktiva familjen

Utbudet för familjer som uppskattar aktiva och äventyrliga semestrar blir allt större – även i södra Sverige, på Isaberg. – Ska du välja tre saker, prova då liftburen cyling, rodel och paddling eller trampbåt, säger Louise Söderlund, på Isaberg Mountain Resort.

Tiden då skidorterna gick i dvala under sommarmånaderna är för längesen förbi. Nu handlar det istället om att njuta av liftsystem och naturens alla tillgångar även under årets varmaste månader. På Isaberg Mountain Resort utanför Gislaved är det därför fullt ös långt efter att snön töat bort.

– Min personliga favorit är rodelbanan och cyklingen på flowleden, det påminner lite om att åka skidor på vintern. Man tar samma lift upp, och vägen ner från berget består av fina snälla leder som alla kan åka på. Vi har till och med femåringar som cyklar där, säger Louise Söderlund, vd på Isaberg Mountain Resort.

Utveckla ditt eget intresse

Just mountainbike-lederna är ett av de stora dragplåstren hos Isaberg. Nästa år står man värd för SM i mountainbike, och suget efter att ta sig ner för backarna på två hjul är stort hos många besökare. Samtidigt är det bara en av alla aktiviteter som kan kittla i magen.

– Ska du välja tre saker, prova då liftburen cykling, rodel och paddling eller trampbåt, tipsar Louise.

Hon menar att en av de stora fördelarna med den här typen av semester är att alla får chansen att utveckla sina egna intressen, oavsett ålder och fysiska förutsättningar.

– Alla är olika och här finns möjligheten att hitta sitt eget lilla guldkorn. Det finns en jättestor äventyrslekplats för både små och stora barn och gällande aktiviteterna så finns det många som passar även för yngre. Åldergränsen för vår rodel, som är lite som en berg- och dalbana, är till exempel tre år.

Utmaning högt upp

Höghöjdsbanan, som är en av Sveriges största, är ett annat äventyr som kan upplevas av hela familjen.

– I år har vi en ny grön bana från sex år där barnen får en rejäl utmaning, den är riktigt kul. Det är som dominobrickor som man ska gå på och fälla ner för att bygga sin egen väg framåt. Allt sker på hög höjd, mellan tre och 15 meter upp, och det är väldigt populärt, säger Louise.

Eftersom Isaberg är ett naturreservat är det naturen som hela tiden spelar huvudrollen.

– Det är ett starkt fokus på hållbarhet och natur. Här får du närkontakt med både berget och vattnet. Allt är utomhus, i den friska luften, och gör att du blir sådär härligt trött på eftermiddagen.

 

Text: Cecilia Bäcklund

Annons