Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Snickare | Trappor 24 maj 2021

Trappan – hemmets viktigaste möbel

En trappa hamnar oundvikligen i blickfånget i ett hus och visst vill vi ha en fin sådan. Valen av steg, räcke och ledare är oändliga och trappen har blivit en inredningsdetalj så god som någon. Men möbel. Är trappan verkligen en möbel? Frågar du Kim Olsson på Olssons trappor är svaret ja.

Familjeföretaget Olssons trappor har tillverkat trappor sedan i mitten av 90-talet så Kim kan det mesta inom området.
– Vi tillverkar trappor på beställning vilket gör varje trapp unik. Du kan få den precis som du vill.
Och konsumenten vet idag vad hen vill. Trappor följer trender, menar Kim, och upplever att vi idag är beredda att lägga mer pengar på en trapp än tidigare.

– Trappen har blivit en inredningsdetalj, säger han.

Vår viktigaste möbel

Trappen är en möbel vi använder flera gånger varje dag och i valet av trapp är det viktigt att tänka efter före.
– En trappa är en investering, men också en möbel du inte byter ut lika ofta som en soffa eller säng. Att välja trapp är att göra ett viktigt val varför du behöver tänka igenom ditt beslut. Rätt typ av trapp höjer faktiskt värdet på ditt hus, säger Kim.

Frågor att fundera över vid val av trapp kan vara vilket träslag du önskar, vill du ha den rak eller kanske en u-formad och vilken typ av trapp som passar i ditt hem. Mått är också en av de saker Kim framhåller som mycket viktigt då du väljer trapp.

– En trappa går du i flera gånger varje dag och den måste vara bekväm att gå i. Det blir den med rätt mått.

Trappan över tid

Hemmets viktigaste möbel följer numer trender precis som all annan inredning.
– Tidigare var trappor mer modeoberoende, då var de ofta i lackad furu och inte så mycket mer. Sedan hände något. För tio år sedan blev det väldigt populärt med helt vitmålade trappor, vilket är fint – innan de slits. Planstegen slits i en vitmålad trappa varför du får räkna med att måla om den med jämna mellanrum.

Kim berättar att de mest efterfrågade trapporna idag är de med vitmålad stomme och eksteg.
– Ek, furu och ask är vanliga träslag på stegen idag.

Tre trapptrender

Idag tycker sig Kim se tre trapptrender som står starka.
– Dels har vi den väldigt moderna trappan. Tänk Gert Wingårdh-stuket, ladhus. De klassiska trapporna i herrgårdsstil är också populära. De är nya men ser ut som om de är äldre i utsmyckning och så vidare. De stilrent klassiska trapporna med slätmålade pinnar och eksteg är också fortfarande populära och också de mest efterfrågade. Det är en trapp som håller utseende- och kvalitetsmässigt.

Att tänka kvalitet i val av trappa är A och O, menar Kim.

Text: Jessica Roos Rahmquist

Annons