Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 11 jul 2022

Trädgårdsupplevelse och hantverk i Dals Rostock

Bland det här numrets handplockade utflyktstips tar vi nu med läsarna till Dals Rostock, väster om Mellerud. Den växtälskande multikreatören Kerstin Ljungqvist välkomnar besökare till sin hantverksbutik, ateljé, samt antikvariatet och besöksträdgården örtagården.

När man kliver in i det tidigare församlingshemmets stora sal, så möts man av Kerstin Ljungqvists olika alster. Tavlor, affischer, kort, skrivblock, kylskåpsmagneter, krukfat, kalligrafiskt textade skyltar, skåpluckor, lådor och mycket annat. Det mesta är helt eller delvis alster från Kerstins pappslöjdande, målande, sömnad och författande, vilket betyder att utbudet är föränderligt. Särskilt efterfrågad är hennes uppslagsbok, Nyttans växter:

-Där skriver jag om 1400 svenska växter som är, och har varit, till särskild nytta för människor. Bland annat som mat, medicin, material för kläder och redskap, färg, kosmetika, kärleksmedel och ritualer, berättar Kerstin.

Till stor hjälp och njutning är bokens cirka 600 bilder, som målats och fotograferats av Kerstin. Flera av hennes detaljrika botaniska illustrationer från boken hittar man även på andra alster här i butiken.

Vackra och informativa skyltar

Några steg från ateljébyggnaden och växthuset kliver vi in i antikvariatet Stockrosen. Boktitlarna domineras av hantverk, historia, natur och trädgård, men vi hittar även både ovanliga och klassiska kokböcker, biografier och deckare. Och en kort promenad därifrån ligger Brunnsparken och örtagården. I denna besöksträdgård kan man själv strosa, eller få guidning, bland trehundra växtarter som har koppling till föda, hälsa, färgning, gift och trolldom. Växtnamnen är angivna med vackra plåtskyltar som textats av Kerstin, samt kompletterande skyltar som beskriver växternas användning och kulturhistoria.

-Ja, många passar också på att beställa sådana här skyltar till växterna i sina egna trädgårdar. Det kan bli en lockande ingång till nyfikenhet och intresse för växterna, förklarar Kerstin.

Tips vid besöket

När man är i Brunnsparken så föreslår Villanytt att man även unnar sig en fikastund på Hembygdsföreningens kafé. Vid Kerstins ateljé finns dessutom ett litet orangeri, som sommartid fungerar som konstgalleri, vilket inte ska missas. Vad som ställs ut den här sommaren kan man självklart ta som en överraskning, eller så besöker man hemsidan rostock.se där man kan läsa mer om det här besöksvärda smultronstället.

-Många besökare berättar att de åker härifrån med nya intryck och kunskaper. Till exempel om Dals Rostocks lite bortglömda historia som kurort. Eller om traktens karaktäristiska bergarter som också visas vid örtagården, avslutar Kerstin.

Text: Tom Swales

Annons