Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Inredning 1 sep 2023

Trä fortfarande det mest älskade materialet hemma

Trots att det har gått flera årtusenden sedan människor började använda möbler av trä i hus och hyddor, så är fortfarande trämöbler lika självklara idag. I andra sammanhang, produkter och marknader har nya material tagit över desto mer. Men trä är ännu det vanligaste materialet för bord, stolar, bänkar, skåp, hyllor, sängar och soffor. Varför är trämöbler så självklara i våra liv?

Ett skäl är att trä har så många unika egenskaper som gör att materialet lämpar sig för möbler och inredning. Ett exempel är de olika träslagens breda variation, som erbjuder olika utseenden och styrkor. Materialet är dessutom förnybart, och ständigt planteras nya träd efter att de avverkats och använts. De flesta träslag kan med förhållandevis enkla maskiner och redskap bearbetas till önskade ändamål och former, för trämöbler. Ingen gjutmassa eller gjutform behövs och trä vare sig utsöndrar eller nedbrytes till farliga mikroämnen. Däremot ökar mängden kemikalier så fort träet processas till spånskivor, flisboards, laminat och liknande. Men, det gäller inte massivt trä, som dessutom har fördelen att lagra klimatpåverkande koldioxid.

Taktila egenskaper i trämöbler

Materialets isolerande egenskaper, det vill säga att det inte leder eller magasinerar kyla, gör att trämöbler upplevs av huden som varmare än sten, betong, glas och metall. För huden är det alltså mer komfortabelt att vila sig mot en stol, sängkant eller bordsskiva av trä, än hårdare och massivare material som kan kännas kalla vid beröring.

Kultur och instinktiva värderingar

Det finns även kulturella och nedärvda instinkter som gör att människor upplever trämöbler som naturliga, traditionella och trygga. Detta är särskilt tydligt i kulturer, samhällen, befolkningar och folkgrupper som har sina rötter i skogsrika regioner. Ett bra exempel är skandinavers kärlek för trägolv, träpanelfasader, timmerhus, trämöbler och trädäck. Till och med doften av de vanligaste nordiska träslagen kan få skandinaver att känna ett lugn.

Kan repareras

Bland de mer praktiska fördelarna med träprodukter hittar bland annat möjligheten att reparera och underhålla dem. Repor, flisor, brott och slitage går oftast att åtgärda på golv, husexteriörer eller trämöbler. Det är desto knepigare att lyckas reparera ytor och konstruktioner av sten, betong, glas, keramik eller metall.

Text: Redaktionen, Villanytt

Annons